Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ansatte ved rådhuset varslet om mobbing og utfrysing. Nå krever to ansatte 150 000 kroner i erstatning

Saken starter i Kristiansand tingrett mandag 18. desember.

SØGNE KOMMUNE: 20 ansatte har varslet om dårlige arbeidsforhold i Søgne Kommunes administrasjonsavdeling. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SØGNE KOMMUNE: 20 ansatte har varslet om dårlige arbeidsforhold i Søgne Kommunes administrasjonsavdeling. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I midten av november skrev Dagbladet om ansatte ved Søgne kommune som varslet om et ekstremt dårlig arbeidsmiljø.

Minst 20 personer har varslet om at de ble mobbet sønder og sammen på jobb. Alle tilhørte kommunens administrasjonsavdeling.

Ansatte gråt på jobb, kolleger turte ikke hilse og intime helsedetaljer ble delt: «Fryktkultur» er begrepet som går igjen. Flere vurderer å flytte fra bygda og mange har følt behandlingen de fikk som psykisk belastende over flere år, ifølge opplysninger gitt til Dagbladet i november.

Med unntak av én, har alle de 20 varslerne sagt opp jobben, og av dem møter to kommunen i retten i desember – en sak som deler bygda.

De to ansatte krever 150 000 kroner i erstatning hver for seg, for det de mener er ulovlig gjengjeldelse etter varsling, skriver Fædrelandsvennen.

Søgne og Sogndalen Budstikke omtalte saken først.

Straffet for å varsle
Randi Fidje og Liv Tone Askildsen krever 50.000 kroner i erstatning for økonomisk tap og 100.000 kroner i oppreisning.

Dagbladet har fått tilgang til sluttinnleggene fra advokat Frode Lauareid, som representerer kommunen, og advokat Christen Horn Johannessen, som representerer Fidje og Askildsen.

Saken starter i Kristiansand tingrett mandag 18. desember. Fidje og Askildsen mener de har blitt straffet for å varsle om kritikkverdige forhold i kommunen.

Søgne kommune anklages for påståtte brudd på arbeidsmiljøloven, personopplysningsloven og arbeidsavtalen.

Negative og kritikkverdige reaksjoner
Et seminar i begynnelsen av mars 2016 ble starten på det kvinnene mener er ulovlig gjengjeldelse.

Fidje og Askildsen ga klart og tydelig uttrykk for at kommunen måtte komme til bunns i stadig tilbakevendende varslinger på dårlig og kritikkverdig personalledelse. Dette etter at deltakerne på seminaret ble oppfordret til å gi uttrykk for meninger om problemene som hadde blitt avdekket.

«For dette standpunkt har de deretter blitt utsatt for motarbeidelse, gjengjeldelse, ødelagt arbeidsmiljø og de øvrige negative og kritikkverdige reaksjoner fra sin arbeidsgiver, Søgne kommune», skriver advokat Christen Horn Johannessen i sitt sluttinnlegg.

Askildsen og Fidje opplevde også å bli utsatt for motarbeidelse mens de var sykemeldt, hevdes det i sluttinnlegget.

Randi Fidje var fagleder personal i kommunen, men mener hun etter sykemelding ble degradert gjennom en ulovlig oppsigelse. Det skal også ha oppstått lovnader til andre internt om at Fidje ikke skulle tilbake i sin stilling etter sykemeldingen.

Bakgrunnen mener hun var kritikken sin.

Delte personopplysninger
«Askildsen har som hovedtillitsvalgt tatt opp de forhold hun mener har vært kritikkverdige i kommunen. I sitt arbeid med dette har hennes rolle både vært oversett og motarbeidet av kommunen», skriver advokat Horn Johannessen.

Horn Johannessen mener arbeidsgiver har forsøkt å undergrave hennes rolle som tillitsvalgt ved å oppsøke fagforeningen hennes i juni i fjor.

Saksøker hevder at arbeidsgiver skal ha brutt loven ved å spre personopplysninger om sykemeldingen i møtet med fagforeningen.

Under årets lønnsoppgjør fikk Askildsen og Fidje kun det generelle tillegget. Fidje skal ha fått beskjed om at det skyldtes «konsentrasjonsutfordringer i forhold til oppgaveløsning og samarbeid». Askildsen har ikke mottatt noen begrunnelse.

«Ukultur rådmannen står for»
«Slik saksøkerne ser det, ligger problemet i den ukultur rådmannen selv står for eller lar herske i administrasjonen for å sørge for ro i rekkene. Gjennomgående er varslinger underlagt uforsvarlig behandling, varslerne er skjøvet ut og den uttrykte flertallsoppfatningen har fått ødelegge arbeidsmiljøet for dem som stiller kritiske spørsmål. Denne ledelseskulturen har bidratt til at mange har sluttet siden 2014. Nå er det de to kritikerne Fidje og Askildsen som utsettes for denne kulturen,» skriver advokat Horn Johannessen i sluttinnlegget.

Dagbladet har vært i kontakt med Fidje og Askildsen. De viser til advokat Christen Horn Johannessen. Han forteller at de ikke ønsker å kommentere saken utover sluttinnlegget.

Avviser anklagene
Advokat Frode Lauareid, som representerer kommunen, viser til i sitt sluttinnlegg at Søgne kommune har satt i verk en rekke tiltak for å gi de ansatte et forsvarlig arbeidsmiljø.

«Søgne kommune har også arbeidet individuelt med saksøkerne, gjennom oppfølgingsmøte, avdelingsmøte og eksterne bidrag», skriver Lauareid.

Han skriver også at kommunen har vanskelig for å se at kritikken fra Askildsen og Fidje er varslinger etter arbeidsmiljøloven.

«Søgne kommune vil ta stilling til dette ut fra bevisføringen i tingretten. Dette har også innvirkning på eventuelt varslervern», skriver advokat Lauareid.

I sluttinnlegget kommer det også fram at kommunen mener det å være fagleder er en «funksjon, og ikke en del av stillingen». Dermed er det ikke grunnlag for å hevde at Fidje ble oppsagt fra stillingen sin, skriver Lauareid.

Angående bruddet på personopplysningsloven, mener Søgne kommune at en opplysning til en tillitsvalgt om at en sykemelding er arbeidsrelatert ikke er brudd på loven.

Dagbladet kontaktet rådmann Kim Høyer Holum, som viser til advokat Frode Lauareid. Lauareid ønsker ikke å kommentere saken utover sluttinnlegget.

Heller ikke ordfører i Søgne, Astrid Hilde, ønsker å kommentere saken overfor Dagbladet på nåværende tidspunkt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling