Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ansatte vil ikke gi kvinner styring

De største børsnoterte selskapene er på god vei til å oppfylle næringsministerens krav om flere kvinner i styrene. Men aksjonærene er flinkere enn de ansatte til å velge inn kvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DAGBLADET HAR

undersøkt kjønnsfordelingen i styrene i de største børsnoterte selskapene. Gjennomgående er aksjonærene mye flinkere til å velge kvinner enn hva de ansatte er. I Norsk Hydro, Orkla, DnB og Norske Skog representeres de ansatte av bare menn. Det samme gjelder Elkem, Tomra og Hafslund.

I disse selskapene er det aksjonærene som sørger for kvinnebalansen. Eierne i de statsdominerte bedriftene er ekstra lojale i å støtte næringsministerens fanesak.

Derimot viser tall Næringsdepartementet har innhentet i Brønnøysund-registrene denne uka, at andelen aksjonærvalgte kvinner er dramatisk lavere i de mindre selskapene. Store og små selskap har prosentvis like stor kvinneandel blant de ansattes styrerepresentanter.

MÅLSETTINGEN

i Telenor er en kvinneandel på minimum 40 prosent, forteller bedriftsforsamlingens leder Mona Røkke.

- For oss er det viktig at begge kjønn er representert. 40 prosent er en rimelig balanse, sier hun.

Telenor har fire kvinner i styret, men bare én er valgt av de ansatte. En av de ti styreplassene er ubesatt etter at Thorleif Enger for en måned siden erstattet Tom Vidar Rygh som styreleder.

Av de aksjonærvalgte medlemmene er det derfor i øyeblikket tre av hvert kjønn. Den tomme plassen skal besettes i vårens styrevalg.

Med totalt sju aksjonærvalgte medlemmer på plass vil det enten være tre menn og fire kvinner - eller motsatt.

- Dette kan gå begge veier. Vi er ikke så opptatt av hvilken vei det går, bare vi får inn dyktige mennesker, sier Røkke. De ansatte har to menn og én kvinne i Telenor-styret. Ansatterepresentantene ble i fjor høst valgt for perioden fram til mai 2005.

ORKLA ER DET

eneste av de fem største børsnoterte selskapene hvor staten ikke dominerer på eiersida. Konsernet har samtidig lavest kvinneandel av de fem. I Orkla har de ansatte valgt tre menn av tre mulige, og til alt overmål er to observatører for de ansatte også menn.

Stein Stugu er styreveteran i Orkla. Han mener at de ansatte også burde bidra, men innrømmer at det ikke er lett.

- Våre tre medlemmer er valgt fra tre ulike områder - LO, funksjonærene i Norge og de ansatte i Sverige. Det er ingen samordning disse imellom. Vi vil gjerne gjøre noe med kjønnsfordelingen, og vi får opplagt en diskusjon foran valget på nye representanter i 2004. Men dette er ikke noe enkelt spørsmål, sier Stugu til Dagbladet.

DET ER TO

kvinner i dagens Orkla-styre. I vår er to aksjonærvalgte menn og én kvinne på valg.

- Vi fikk inn én kvinne hvert år både i fjor og i forfjor, og har dermed økt fra null til to. Om vi gjør det samme i år, er det for tidlig å si. Men vi vil oppfylle næringsministerens tidsfrist, sier leder av valgkomiteen i Orkla, Harald Arnkværn, til Dagbladet. Navnene skal være klare i slutten av mai.

Schibsted er i særklasse når det gjelder ansatterepresentasjon: Tre av fire er kvinner.

Totalt har styret i mediekonsernet 36 prosents kvinneandel.

- Schibsted har positive erfaringer ved å ha mange kvinner i styret, og henstiller ved nyvalg til at det søkes etter å rekruttere flere, sier informasjonsdirektør Jan Hedenstad til Dagbladet.En rekke av de største offshore- og shippingselskapene har ikke ansatterepresentanter i sine styrer i det hele tatt. Mange av disse selskapene mangler også kvinner, slik at de trekker gjennomsnittet ned.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media