NYTTÅRSLØFTER: Statsminister Erna Solberg (H) lovet massiv satsing på lærere og styrking av tilbudet til de som rammes av psykiske helseplager i sin første nyttårstale. Solberg sa at lærerne gjør Norges kanskje viktigste jobb. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
NYTTÅRSLØFTER: Statsminister Erna Solberg (H) lovet massiv satsing på lærere og styrking av tilbudet til de som rammes av psykiske helseplager i sin første nyttårstale. Solberg sa at lærerne gjør Norges kanskje viktigste jobb. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

- Ansett flere med hull i CV-en

Erna oppfordrer arbeidsgiverne til å gi mennesker som har falt utenfor, en ny sjanse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Erna Solberg (H) viet en stor del av sin første nyttårstale til mennesker som sliter på grunn av psykisk sykdom, mobbing i barndommen eller mangelfull skolegang.

En folkesykdom - For noen kan det å finne en jobb å gå til være vanskelig nok. For enkelte som er i jobb, er det en kamp hver eneste dag for å mestre hverdagen. Jeg tenker på de som rammes av psykiske helseproblemer. Halvparten av oss blir rammet i løpet av livet. Dette er en av våre store folkesykdommer, sa Solberg.

Hun sa at regjeringen i årene som kommer vil styrke det psykiske helsetilbudet.

Ikke godt nok - I dag er det ikke godt nok. Det må bli enklere å få hjelp. Barn og unges utfordringer må sees tidlig. Da unngår vi at små problemer får vokse seg store.

Heldigvis er det mulig å bli helt frisk. Mange vil da tilbake på jobb. Det er ikke alltid så lett. Noen opplever at dører lukker seg når de har vært uten jobb en periode. De har fått et hull i CV'n. Det skaper dobbel belastning, sa Solberg.

Hun oppfordret arbeidsgiverne til å ansette mennesker som har vært borte fra arbeidslivet en periode og gi dem ny start, og sa at de som har gjort det, rapporterer om bedre arbeidsmiljø.

Plass til alle - Det finnes mange kompetente og arbeidsvillige mennesker som lengter etter en ny sjanse. Bedriften Stormberg har hele 25 prosent ansatte som tidligere har hatt vanskeligheter med å få jobb. Det er et eksempel til etterfølgelse.

Vi skal ha et arbeidsliv med plass til alle, sa Solberg, og understreket betydningen av gi voksne arbeidstakere videreutdanning og oppdatering slik at de ikke faller utenfor et arbeidsliv som krever mer og mer kunnskap og kompetanse.

Lærer ikke nok Skole og kunnskap var et annet hovedtema i Solbergs nyttårstale. Hun sa det er en utfordring at norske elevere ikke lærer nok på skolen.

- Nesten hver fjerde 15-åring ligger på et kritisk lavt nivå i matematikk. Det er alvorlig både for de elevene det gjelder, men også for samfunnet. Mange av dem klarer ikke å fullføre videregående skole. De risikerer å stå uten jobb.

Framtidens olje Det er også alvorlig for vårt samfunn. Det er dyrt å produsere i Norge. Vi kan aldri bli billigst. Da må vi være smarte. Derfor er regjeringen så opptatt av å skape det norske kunnskapssamfunnet. Det er kunnskap som er framtidens olje, sa Solberg.

Hun sa at regjeringen vil satse massivt på å gjøre gode lærere i skolen enda bedre.
- Flere elever må få møte sin drømmelærer. Du som er lærer skal vite at du gjør Norges kanskje viktigste jobb. Mange unge menneskers framtid ligger i dine hender, sa Solberg.

Foreldrenes ansvar Hun understreket at også foreldre har et stort ansvar.

- Det viktigste er å snakke med barna om hvor viktig skolen er. Vi må forvente innsats fra barna våre. Det kan være kjedelig å løse regneoppgaver for en liten kropp som helst vil leke. Da er det ikke noe som betyr mer enn en mamma eller en pappa som forteller hvor stolte de er av barnet sitt når leksene endelig er fullført, sa Solberg.

Les hele talen til Erna Solberg her