Ansetter virkelighetens «Q»

Sjefen for spionlaboratoriet er mest kjent fra Bond-filmene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hva hadde vel James Bond vært uten alle de fantastiske hjelpemidlene han har blitt utstyrt med av «Q Branch» opp gjennom filmhistorien? En skjørtejeger med småpinlige vittigheter, sannsynligvis. Derfor er det selvsagt vanskelig å se for seg agent 007 Bond uten «Q», selv om det kan bli tilfellet i neste Bond-film.

Laboratoriesjefen har proppet Bonds biler med skyteanretninger, katapultseter, fjernkontroller og vel så det. Bond selv har blitt utstyrt med armbåndsur med laser, klatrekrok eller magnet, kulepenn-granat, kamera-kanon med fingeravtrykk-gjenkjenning - vel, du forstår tegninga.

«Q» er mest kjent i tolkningen til avdøde Desmond Llewelyn. I de siste filmene har John Cleese spilt dingsemesteren. Nå hevder Cleese at «Q» ikke er skrevet inn i det neste manuset.

Går av i oktober

Da kan det være interessant å merke seg at det i disse dager jaktes på en ny sjef for britenes virkelige hemmelige laboratorium, som utstyrer den britiske etteretningstjenesten med høyteknologisk utstyr.

I virkeligheten heter laboratoriet Her Majesty\'s Government Communications Centre (HMGCC) og holder til i Milton Keynes, skriver The Times.

Det finnes faktisk en ekte «Q» allerede. Han heter John Widdowson, og går i oktober av etter fem år i hennes majestets hemmelige tjeneste. Jobben er diskret utlyst i britiske aviser. I dag gikk søkefristen ut for nye søkere.

Gode ressurser

DINGSESJEFEN: Desmond Llewelyn i rollen som «Q» viser sine siste oppfinnelser til Carey Lowell i rollen som Pam Bouvier og Timothy Dalton som James Bond i filmen «Med rett til å drepe» fra 1989. Foto: AP/Scanpix
DINGSESJEFEN: Desmond Llewelyn i rollen som «Q» viser sine siste oppfinnelser til Carey Lowell i rollen som Pam Bouvier og Timothy Dalton som James Bond i filmen «Med rett til å drepe» fra 1989. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Forskningsenhetens ressurser er forsterket som et resultat av krigen mot terror. En kapital på 325 millioner kroner og 425 ansatte vil stå til den nye sjefens disposisjon, skriver The Times.

Avisa mener det er noe søkt å tenke seg Aston Martin-biler med missiler, men hevder at de hemmelige tjenestene har likt andre prosjekter som eksploderende rotter, kompasser i knappeformat og sprengstoff kamuflert som kamelmøkk.

Enda mer aktuelt skal det være å utvikle mindre og mer effektive batterier til å drive de teknologiske underverkene som de britiske agentene er utstyrt med.

Så får det heller være opp til manusforfatterne bak neste Bond-film å skrive inn en «Q» som kan overgå sekkepipa med flammekaster fra «The World is not Enough».

FJERNSTYRT: Desmond Llewelyn lærer Pierce Brosnan å fjernstyre bilen via mobilen i «Tomorrow Never Dies» fra 1997.