Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ansgar til kvinnekamp

Ansgar Gabrielsen tør der andre Høyre-topper tier. Han forsvarer fullt ut loven om 40 prosent kjønnskvotering i styrene og vil slåss for den.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Bedriftene har hatt mange år på å sikre kvinnerepresentasjon i styrene, og de har fortsatt to år på å få det til frivillig. Så ingen kan si at kvoteringen kommer som julekvelden på kjerringa, sier styrekvoteringens «far», Ansgar Gabrielsen, som nå er helseminister.

Oppsikt

Det vakte oppsikt at Høyre-mannen fra Sørlandet gikk i spissen for noe så lite høyrepolitisk som kjønnskvotering i private bedrifters styrer, ikke minst i Gabrielsens eget parti.

Nå krever blant andre Hordaland Høyre og Unge Høyre omkamp. Høyre-leder Erna Solberg vil ikke si noe om striden som har blusset opp i partiet før landsmøtet i mai.

Heller ikke næringsminister Børge Brende (H) vil si noe. Men Gabrielsen snakker.

-  Jeg fikk en idé og fikk både regjeringen og Stortinget med på det, så argumentene må jo ha vært gode. Det var et utmerket forslag, og nå er det vedtatt en lov om dette, sier Gabrielsen stolt.

Ikke overrasket

Han er ikke overrasket over motstanden i eget parti, for forslaget vakte bestyrtelse i stortingsgruppa da han lanserte det våren 2002.

-  Jeg skjønner at mange er mot kvotering på prinsipielt grunnlag. Min bakgrunn for forslaget var at halve befolkningen er kvinner, og at jeg har tro på mangfold i styrene, både med hensyn til alder, geografi og kjønn. Flere kvinner i styrene vil være en berikelse. Næringslivet selv burde sikre dette, sier Gabrielsen.

VIL SLÅSS: Tidligere næringsminister, nå helseminister Ansgar Gabrielsen (H).

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!