Ansgars verktøy

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det er høy aktivitet bak de lukkete dører i næringslivet for tida. Det ommøbleres i Kværner, selges ut i Orkla og møtes i skjul for å samle oljeriket. Hver gang dørene åpnes, marsjerer det ut dresskledde menn på rekke og rad. Ledelse, eiere, meklere, advokater - det er mannebein så langt du kan se. Her er det næringsminister Ansgar Gabrielsen har tenkt å presse inn noen kvinner innen høsten neste år.
  • Gabrielsen var høy og mørk på kvinnedagen for snart to år siden da han la fram trusselen om 40 prosent lovbestemt kjønnskvotering i styrerommene. Vil de ikke, så skal de, sa han den gangen. NHO mente det fikk være måte på statlig innblanding. Dette kunne næringslivet fikse selv. Da er det vel ren trass som gjør at de formodentlig velvillige og handlekraftige menn knapt har løftet en finger for å nærme seg målet. Frykten for Gabrielsens vrede på opptellingens dag synes i hvert fall ikke nevneverdig stor.
  • En anonym undersøkelse blant topplederne i Norges 100 største bedrifter viser, ifølge VG, at det skorter både på viljen og evnen. Halvparten mener målet er urealistisk, tolv toppledere mener det er uviktig med kvinner i styrerommene, og ti toppledere tror ikke engang selskapet deres vil følge loven hvis den blir innført. Gabrielsen hevder i et innlegg i samme avis at han har fått positive tilbakemeldinger fra næringslivet. Han er optimist og håper at han slipper å gjøre alvor av regjeringens trussel.
  • Gabrielsens håp er vel snarere at næringslivet hjelper ham ut av den klemma han er kommet i. Han har trolig innsett at bedriftene med dagens tempo ikke har en sjanse til å hanke inn nok kvinner i løpet av to generalforsamlinger. Oppfordringen mellom linjene er at han skal vise velvilje, hvis næringslivet slutter å subbe med føttene og gjør det samme.
  • Det var et oppsiktsvekkende radikalt forslag fra en Høyre-statsråd. Næringslivet tok det ikke engang på alvor. Eierne har notert seg at Gabrielsen stadig går tom for verktøy og satser på at storslegga mangler om halvannet år. Men det holder at Gabrielsen bruker loven, som han lovet.