TITT TEI: Dette synet møtte to urologer som undersøkte en 45 år gammel mann for testikkelkreft. Foto: Clinical Urology
TITT TEI: Dette synet møtte to urologer som undersøkte en 45 år gammel mann for testikkelkreft. Foto: Clinical UrologyVis mer

Ansikt i testikkelen forbløffet legene

- Munnen måpte, det var som om ansiktet selv var rammet av kreft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ansikter kan dukke opp på de underligste steder. På planeten Mars mente enkelte at et fjell formet som et menneskeansikt hadde en dypere mening, inntil NASA fikk tatt bedre bilder og avslørte at det aldri var noe ansikt.

Religiøse motiver finner også dem som leter på de merkeligste steder. Et par fant for eksempel Jesus på en kvittering, mens jomfru Maria med Jesus-barnet kom til syne på ei rista loffskive, som ble solgt for 28 000 dollar på auksjonsnettstedet eBay.

Fenomenet kalles pareidoli og går ut på at man tolker tilfeldige bilder eller lyder og tillegger det en mening. Andre kjente eksempler er mannen i månen og naturligvis månekaninen. Mange har også lyttet på rockemusikk baklengs og hørt «skjulte budskap».

Nå har to urologer funnet «et ansikt» på et sted de aller minst ventet det, nemlig på en kreftsvulst i en testikkel. Urologene syntes funnet var så morsomt at de meldte det inn til Urology, bladet for den internasjonale urolog-foreningen.

Ansiktet kom fram da urologene undersøkte en 45 år gammel mann.

MARS: «Mannen på Mars» skapte en viss oppmerksomhet da den ble oppdaget i 1976. I 2001 kom bedre bilder og avslørte at det aldri var snakk om noen mann, men et helt vanlig fjell. Foto: NASA
MARS: «Mannen på Mars» skapte en viss oppmerksomhet da den ble oppdaget i 1976. I 2001 kom bedre bilder og avslørte at det aldri var snakk om noen mann, men et helt vanlig fjell. Foto: NASA Vis mer

- Alle legene ble forbløffet over å se omrisset av et ansikt som stirret ut av bildet. Munnen måpte, som om ansiktet selv var rammet av en alvorlig svulst på testikkelen, skriver Gregory Roberts og Jaji Touma i artikkelen.

Videre skriver de at det ble diskutert om ansiktet kunne være et tegn fra en høyere makt.

- Kanskje det var et tegn fra Min, den egyptiske guden for mannlig virilitet?

Urologene endte imidlertid på trygg grunn og slo fast at det var snakk om en tilfeldighet. Den 45 år gamle pasienten fikk testikkelen fjernet og svulsten viste seg å være godartet.

PS! I denne Magasinet-artikkelen fra i fjor er det flere eksempler på hvilke tilfeldige mønstre mennesker gir en dypere mening.

FAKSIMILE: Urologene er neppe helt seriøse når de spekulerer i meldinger fra høyere makter.
FAKSIMILE: Urologene er neppe helt seriøse når de spekulerer i meldinger fra høyere makter. Vis mer