Gemytlig:  I Stortinget 14. november var tonen gemyttlig mellom Frp´s nestleder Per Sandberg og KrF-leder Knut Arild Hareide. I februar beskylte derimot Sandberg Krf for å ha et enormt ansvar for terror og drap på barn. Siden har forholdet mellom de to vært anstrengt. I dag møtes de igjen for første gang siden anklagene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Gemytlig: I Stortinget 14. november var tonen gemyttlig mellom Frp´s nestleder Per Sandberg og KrF-leder Knut Arild Hareide. I februar beskylte derimot Sandberg Krf for å ha et enormt ansvar for terror og drap på barn. Siden har forholdet mellom de to vært anstrengt. I dag møtes de igjen for første gang siden anklagene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Ansikt til ansikt for første gang siden terror-anklagen

Sandberg og Hareide møtes i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka halv ett i dag starter oppvask-møtet som ble avtalt etter budsjettbråket i høst. Statsminister Erna Solberg ønsker at regjeringspartiene og støttepartiene Krf og Venstre blir enige om nye samarbeidsrutiner og ikke minst hvordan de skal legge opp budsjettarbeidet slik at de kan unngå et tilsvarende rabalder som det vi så i høst. Da gikk Krf og Venstre i strupen på regjeringen i det øyeblikket budsjettet ble lagt fram.

19 februar ble tonen mellom Krf og Frp enda dårligere da Per Sandberg kom med følgende kraftsalve i Politisk kvarter på NRK:

«KrF har et meget stort ansvar for at tusenvis av unge mennesker født og oppvokst i Norge lever i frykt for tvangsekteskap og kjønnslemlestelse. KrF har et enormt ansvar for at vi rekrutterer titalls unge mennesker som er født og oppvokst i Norge og reiser ut og slutter seg til terrororganisasjoner. Driver med krigshandlinger og massakrerer barn og kvinner der ute. Dette er det KrF som har ønsket og resultatet ser vi i dag. » 

Etter flere forsøk på å rydde opp gjennom dagen opplevde Hareide fortsatt ikke at Sandberg beklaget. Til slutt kokte det over for han:

— Jeg har ett budskap til Per Sandberg. Du har prøvd å beklage, men nå er det nok og du må roe deg ned. Du må holde deg til fakta og delta i debatten uten å komme med uttalelser som du kom med i dag. At du ikke greier å komme med en ordentlig beklagelse heller, det skuffer meg dypt.

Go-følelse Møtet i dag første gang de to møtes ansikt til ansikt etter det verbale sammenstøtet. Hensikten med møtet er først og fremst å finne tilbake til go-følelsen som hersket da de fire partiene jobbet fram Nydalen-erklæringen etter valgseieren i 2013. I tillegg skal partiene søke noen kompromisser om store saker som snart vil komme til Stortinget.

Asylbarna blir trolig et vesentlig punkt når regjeringspartiene møter støttepartiene i Nydalen tirsdag. Samtidig mener tidligere Frp-formann Carl I. Hagen at Høyre og Frp må endre samarbeidet med Venstre og KrF.

- Frp og Høyre må endre måten de arbeider på. Også regjeringspartiene må få markere sine primærstandpunkter, ikke fortsette bare å være klakører for regjeringen slik det er nå, sier Oslo Frps toppkandidat til Dagens Næringsliv.

Uttrykket klakør viser til en person som er leid inn for å gi applaus, opprinnelig til teaterstykker i 1800-tallets Paris.

Overregjering Tirsdag klokken 12.30 møtes regjeringspartiene og de to samarbeidspartiene Venstre og KrF til et forsoningsmøte i Nydalen i Oslo. Målet er å finne ut hvordan samarbeidet kan bli bedre.

Etter budsjettbråket i fjor høst var partilederne på borgerlig side enige om at KrF og Venstre må involveres i større grad før statsbudsjettet og andre saker legges fram. Det er imidlertid Hagen motstander av.

- Å la Venstre og KrF få innflytelse over regjeringens budsjett før det er lagt fram, er meningsløst. De valgte selv å stå utenfor regjering. Nå opptrer Venstre og KrF som en overregjering der de får alle fordelene, men ingen av ulempene. De får selv velge hva de vil være med å feire av regjeringens politikk, samtidig som de står fritt i å markere sin egen politikk, sier Hagen.

Han mener regjeringen har mistet muligheten til å finne alternative flertall i Stortinget, og synes Arbeiderpartiet er et parti det er naturlig å søke støtte hos når man ikke blir enige med de to støttepartiene først.

Forhandlinger Tirsdagens møte skjer halvannet år etter at samarbeidsavtalen med Venstre og KrF ble underskrevet og som sikret Høyre og Frp regjeringsmakt. Det er først og fremst Venstre og KrF som har tatt initiativ til møtet etter stor misnøye med fjorårets budsjettprosess
Men det er langt fra bare statsbudsjettet som har vært problematisk for samarbeidspartiene og regjeringen. Den verste verkebyllen har kanskje vært asylbarnsaken som Bergens Tidende rullet opp i desember i fjor og som endte med at justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) måtte forklare seg for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Flere kilder bekrefter overfor Dagsavisen at det ble jobbet intenst i slutten av forrige uke og gjennom helgen med å få til en politisk løsning på asylbarnsaken.

Sette strek KrF og Venstre ønsker at lengeværende asylbarn som ble sendt ut før den nye forskriften trådte i kraft i fjor høst, skal få sakene sine vurdert på nytt. Etter det Dagsavisen forstår er det ikke snakk om å «hente hjem» alle barn som er sendt ut, men å prøve sakene i Norge.
De som får opphold på grunnlag av det nye regelverket, skal få returnere til Norge.
Ifølge avisen ønsker de fire partiene å kunne legge fram en konkret avtale om asylbarna tirsdag slik at de kan sette strek over samarbeidsproblemene og ta luven av kontrollsaken mot Anundsen.

Vanskelig Foruten asylbarnsaken og drøftelser om statsbudsjettet vil kommunereformen og flere konkrete spørsmål innen helse- og samferdselspolitikk også bli berørt.
Håpet om å gjenfinne den gode tonen etter valgseieren for halvannet år siden kan imidlertid bli vanskelig, ikke minst etter den siste tidens åpne krangel mellom KrF-leder Knut Arild Hareide og Frp-nestleder Per Sandberg.
- Det har vært noen utfordringer den siste tiden. Det tror jeg alle har sett, sa KrF-leder Knut Arild Hareide til NTB forrige uke.
Mange i Frp har dessuten uttrykt at de er «drittlei» KrF og Venstre, sa Frank Willy Djuvik i Sogn og Fjordane Frp til NTB mandag. Likevel mener han samarbeidet med sentrumspartiene bør fortsette.
- Det er vår jobb som tillitsvalgte i partiet å overbevise velgere og partimedlemmer om at det er avgjørende for oss å spille på lag med KrF og Venstre. Men jeg må ærlig innrømme at mange i partiet er drittlei akkurat nå, sa Djuvik.
(NTB)