Ansikt til ansikt med Krekar

Erna Solberg i vitneboksen i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag tidlig møttes Erna Solberg og mulla Krekar for første gang ansikt til ansikt i Oslo tingrett.

Kommunalministeren er stevnet som vitne i saken som Krekar har reist mot staten etter utvisningsvedtaket. Solberg skal svare på hvorfor hun mener Krekar skal utvises.

Fra vitneboksen benektet Solberg at hun var blitt utsatt for press fra USA eller andre land da hun tok beslutningen om å utvise Krekar. Hun avviste også at resultatet av klagevedtaket, som var klart i vår, var gitt på forhånd, melder Aftenposten.no.

Ifølge avisa understreket i stedet Erna Solberg at Ansar al-Islam, som tidligere ble ledet av Krekar, er en trussel mot internajonal sikkerhet.

Det var kommunalministeren som i sin tid instruerte Utlendingsnemda om å utvise Krekar grunn av mistanke om terrorvirksomhet. Norske myndigheter mener han utgjør en fare for rikets sikkerhet.

Krekars advokat Brynjar Meling skal prøve å bevise at Solberg tar feil når hun utviser mullaen. Krekar-leiren mener utvisningsvedtaket er politisk motivert.

Regjeringsadvokaten mener på sin side at staten har en sterk sak. Uansett om det ikke kan sannsynliggjøres at Krekar er en fare for rikets sikkerhet, mener staten at Krekar en eller flere ganger har brutt forutsetningene for å få innvilget asylstatus i Norge.

Krekar har innrømmet at han flere ganger har reist tilbake til Nord-Irak etter at han fikk asyl i Norge i 1992. Han tiet om dette i politiavhør i 1995.

PÅ VEI TIL RETTEN: Det var skjerpet vakthold rundt Erna Solberg da hun ankom Oslo tingrett i dag tidlig.
HAR ANLAGT SAK: Mulla Krekar mener statens utvisningsvedtak er ugyldig.