Ansikt til ansikt med terroristene for første gang

Overlevende og pårørende etter Madrid-bombene. I dag startet rettssaken mot de terrormistenkte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nesten tre år etter at ti koordinerte bomber smalt på fire tog i morgenrushet i Madrid og tok livet av 191 mennesker og skadet over 1 800, startet rettssaken mot 29 terrormistenkte i dag, melder nyhetsbyrået AP.

Rettssaken i Madrid foregår med strenge sikkerhetstiltak, og 18 av de tiltalte sitter i et skuddsikkert kammer. Overlevende og pårørende fikk for første gang se ansiktet på personene som er mistenkt for å stå bak tidenes verste terrorangrep linket til militante islamister i Europa. Spansjolene omtaler terrorangrepet 11. mars 2004 som den mest traumatiske hendelsen siden 1930-tallets borgerkrig.

Mange av de tiltalte som satt i det skuddsikre kammeret vendte blikket fra de pårørende, som satt overfor dem i den lille og tungt bevoktede rettssalen, mens andre satt med ryggen til de publikum.

Mesterhjernene

Sikkerheten var streng også utenfor rettsbygningen. Politipatruljer stod klare utenfor, mens hundepatruljer var på leting etter eksplosiver rundt bygningen.

Opprinnelig var det tolv personer som ble mistenkt for å være hovedmennene bak terrorangrepet, men bare tre møtte i retten i dag. Dette fordi sju av de angivelige hovedmennene sprengte seg selv i lufta tre uker etter angrepet, mens to fortsatt er på rømmen.

Sju av de tiltalte kan komme til å måtte sone 30 år i fengsel for drapene og 18 år i tillegg for forsøk på drap av 1 820 personer. Tre av disse sju er regnet som mesterhjernene bak angrepene. De tre andre er mistenkt for å ha plassert bombene på togene.

De andre 22 personene står tiltalt for mindre alvorlige forbrytelser, som varierer fra tilhøring av en terrororgannisasjon til forsyning av eksplosiver brukt i terrorangrep.

SKUDDSIKKERT GLASS: 18 av de tiltalte satt bak skuddsikkert glass. Alle foto: SCANPIX
SKUDDSIKKERT GLASS: 18 av de tiltalte satt bak skuddsikkert glass. Alle foto: SCANPIX Vis mer

Anerkjenner ikke tiltalen

Den første tiltalte, egyptiske Rabei Osman, som angivelig er en av hovedmannen bak angrepene, nektet å svare på noen spørsmål og sa at han ikke anerkjenner tiltalen reist mot han.

- Dommer, med all respekt, jeg anerkjennner ikke noen av anklagene eller tiltalen, sa en rolig Osman.

Mens Osman prøvde å forklare årsaken til at han ikke ønsket å forklare seg for retten, avbrøt dommeren han og beordret aktoratet til å fortsette spørsmålsstillingen.

Osman satt stille mens aktor Olga Sanchez stilte ham en lang liste med spørsmål. Han ønsket heller ikke å svare på spørsmål fra sin egen forsvarer. Den angivelige hovedmannen ble arrestert etter at han skal ha skrytt i en telefonsamtale at Madrid-bombene var hans ide.

Langvarig

Rettssaken vekker sterke minner i befolkningen, bilder av likposene og togvraket rullet over spanske TV-kanaler i dag. Og kommer til å gjøre det i lang tid fremover. Bare vitneforklaringene er nemlig ventet å vare i mer enn fire måneder, og en dom vil trolig ikke falle før slutten av oktober.

Rettssaken startet etter at politietterforskningen konkluderte med at angrepene ble utført av en terrorcelle bestående av ekstermister frustrert over den daværende konservative regjeringens støtte til USAs krigføring i Irak og Aghanistan. Cellen er ifølge etterforskningen inspirert av, men ikke tilknyttet al-Qaida, hverken organisatorisk eller økonomisk.

Madrid-bombene er de mest dødbringende i Vest-Europa siden bombingen av Pan Am flyvning 103 i Scotland i 1988, 270 mennesker mistet livet den gang.

LITEN SAL: De pårørende satt rett overfor de terror-tiltalte.
NEKTET Å SNAKKE: En av hovedmennene bak terroraksjonen, Rabei Osman nektet å forklare seg i retten i dag.
OFRENES TALSPERSON: Pilar Manjon er lederen for de pårørende etter Madrid-bombene. Hun greide ikke å holde tårene tilbake da hun snakket til pressen i dag.
SIKKERHETSTILTAK: Sikkerheten rundt rettsbygningen var streng under den første dagen av terror-rettssaken.