Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ansiktet hans viser styrke og ro

Men moren til drapstiltalte Joshua French (27) fnyser av bevisene som er lagt fram.

LESER TILTALEN: - Det var trist å se ham sliten og syk, forteller moren til drapstiltalte Joshua French (27). Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET
LESER TILTALEN: - Det var trist å se ham sliten og syk, forteller moren til drapstiltalte Joshua French (27). Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Drapstiltalte Joshua French (27) sto i dag fram i Dagbladet. Moren til French satt hjemme i leiligheten i Norge.

- Det var trist å se ham sliten og syk. Men samtidig var det godt å se ansiktet hans, og ikke bare et sladdet bilde. Et ansikt kan si mer enn ord, og jeg synes ansiktet hans viser både styrke og ro, forklarer hun til Dagbladet.

Kritisk til beviser
Moren er kritisk til bevismaterialet etterforskningsleder Roger Wavara stadig har lekket til norske medier.

- De såkalte bevisene er ingen beviser. De er indisier. Funn gjort i Uganda betyr ikke noe i Kongo. I Kongo har Joshua og Moland blitt sett på som drapsmenn fra dag én, sier hun.

- Og de to vitnene som var til stede i bilen har hele tiden forandret forklaringer. En av dem har uttalt seg til norske medier om hvordan han ble forsøkt drept, men er ikke nevnt i tiltalen. Hvorfor ikke?

Står støtt
Da Dagbladet sprakk nyheten i mai, ble moren varslet av French? kjæreste. Hun måtte ta et valg.

- Jeg valgte å stå støtt, være konstruktiv og bruke energien på å finne ut mest mulig informasjon, forklarer moren rolig.

- Jeg kunne ikke gi meg over til følelser og panikk.

French har fortalt om svært brutale avhørsmetoder.

Torturert
- Han har fortalt at han har blitt torturert. Han ble slått og sparket mens hendene var bundet sammen, forteller moren til Dagbladet.

Og at sønnen skulle være norsk eller ugandisk spion i Kongo, anser hun som totalt usannsynlig.

- Sønnen min strøk i fransk på videregående. Den gangen lo vi av det. Og nå — hvordan skal man kunne være spion i et land hvor man ikke snakker førstespråket?

At påtalemyndigheten legger fram kart, kompas og GPS som bevis fnyser også moren av.

- Det har man jo med seg i fjellet i Norge også. Det er standardutstyr for alle som oppholder seg i slike land, påpeker hun.

Farlig i Aden-bukta
Joshua French har tjenestegjort i Forsvaret, og gikk ut i 2007. Han har i tillegg til jobbet som sikkerhetsvakt i en rekke sammenhenger.

Den farligste jobben sønnen har gjort, anser moren å være som piratvakt i Aden-bukta utenfor Somalia.

- De måtte være ubevæpnet. Og piratene var svært nær, og angrep et skip som var rett bak det sønnen min jobbet på, forteller hun.

- Han jobbet for et koreansk rederi. Det var flere filippinere ansatt, og de fikk svært dårlig behandling. Han bryr seg om sånt, forteller moren.

- Sønnen min har et stort samfunnsengasjement, skryter hun.

- Tror du han blir dømt?

- Jeg vet ikke hva jeg skal tro. I Kongo sier de han er skyldig — her hjemme er vi overbevist om at han ikke er det. Og så mye korrupsjon som det er i rettssystemet der nede — jeg vet ikke hva jeg skal si.

STO FRAM: Joshua French (27) er sammen med Tjostolv Moland (28) tiltalt for drap i Kongo. Foto: Espen Røst/DAGBLADET
STO FRAM: Joshua French (27) er sammen med Tjostolv Moland (28) tiltalt for drap i Kongo. Foto: Espen Røst/DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling