Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ansiktet i ferd med å dø

Carmen Blandin Tarletons fikk transplantert et nytt ansikt etter å ha blitt angrepet av ektemannen. - Ikke realistisk å håpe at ansiktene skal vare livet ut, sier legen.

NYTT ANSIKT: Carmen Blandin Tarletons immunsystem har støtt fra seg ansiktet hun fikk for seks år siden. Foto: Charles Krupa / AP / NTB Scanpix
NYTT ANSIKT: Carmen Blandin Tarletons immunsystem har støtt fra seg ansiktet hun fikk for seks år siden. Foto: Charles Krupa / AP / NTB Scanpix Vis mer

Det er 12 år siden Carmen Blandin Tarletons (51) liv ble snudd på hodet, da eksmannen gikk til angrep på henne.

Etter å ha slått kona med et balltre, dynket han kroppen hennes med lut, og etterlot henne blind og med kraftige brannskader på 80 prosent av kroppen.

Fire år seinere, i 2013, ble Tarleton blant de første i USA som gjennomgikk en ansiktstransplantasjon.

Det ga henne deler av livet tilbake. Hun ble fysisk aktiv igjen, lærte seg å spille piano og banjo og snakket åpent om opplevelsene sine.

Men nå, seks år etter ingrepet, er ansiktsvevet i ferd med å dø. Og tida kan være i ferd med å renne ut for et nytt inngrep.

- Ikke realistisk at det skal vare

- Vi er alle klar over at dette er upløyd mark, men jeg vil helst ikke gå gjennom et katastrofalt feilgrep, sier Tarleton til Boston Globe.

Ifølge Washington Post må hun nå vente på at legene skal avgjøre veien videre. Hun må enten settes på venteliste for et nytt ansikt, eller i det verste scenarioet, gjennomgå en rekonstruksjon av ansiktet som ble ødelagt av eksmannen.

MISTET ANSIKT: 43 år gamle Jerome Hamon fra Paris er den første i verden som har gått gjennom to ansiktstransplantasjoner. Video: CNN Vis mer

Avstøtning er det største hinderet for organtransplantasjon, ifølge Stiftelsen Organdonasjon. Det innebærer at kroppens immunsystem går løs på organer, slik at det gradvis brytes ned og slutter og fungere.

Dette er tilfellet for Tarleton. Hun er blant de 15 pasientene som har gjennomgått en ansiktstransplantasjon i USA, og de rundt 40 som har gjennomgått inngrepet på verdensbasis.

Siden inngrepet i 2013 har hun hatt flere avstøtningsepisoder, som legene har klart å behandle. Men i august oppdaget legene at blodårene som gikk inn i ansiktet hadde blitt smalere og lukket seg.

Dessuten har hun igjen blitt nesten blind, etter en feilslått øyeoperasjon. Mens hun venter har hun derfor søkt om å få en blindehund.

- Når ting som det skjer, må man bare gjøre sitt beste for å takle det. Jeg skal tilbake til der jeg var. Hvordan vet jeg ikke, men jeg skal komme meg gjennom dette, sier hun.

- Ikke realistisk at det skal vare

Bohdan Pomahac, overlege ved Brigham and Woman's Hospital i Boston og en av Tarletons kirurger, sier til Boston Globe at transplanterte organer generelt har en begrenset levetid, og minner om at transplantasjonsfeltet fortsatt er i et svært eksperimentelt stadium.

- Det er så mange ukjente aspekter og så mange nye ting vi jobber med å finne ut av, sier han, og legger til:

- Det er virkelig ikke realistisk å håpe at ansiktene skal vare livet ut.

Kirurg Brian Gastman, som gjennomførte den første ansiktstransplantasjonen i USA for elleve år siden, sier til nyhetsbyrået AP at stadig flere pasienter opplever kronisk avstøtning.

- Vi tror at alle pasienter vil komme til å trenge en retransplantasjon, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling