Anslag: Jordskjelvet vil koste et halvt norsk statsbudsjett

Den foreløpige prislappen er 500 milliarder kroner. Flere hundre mennesker mistet livet i jordskjelvet som målte 8,9.

TIDENES KRAFTIGSTE: Japan kan prise seg lykkelige for at jordskjelvet på 8,9 ikke rammet Tokyo eller var grunnere. Skjelvet og den påfølgende tsunamien førte likevel til enorme ødeleggelser. Foto: REUTERS/KYODO/SCANPIX
TIDENES KRAFTIGSTE: Japan kan prise seg lykkelige for at jordskjelvet på 8,9 ikke rammet Tokyo eller var grunnere. Skjelvet og den påfølgende tsunamien førte likevel til enorme ødeleggelser. Foto: REUTERS/KYODO/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Japan er verdens tredje største økonomi, men er inne i en resesjon etter finanskrisa. De siste tre månedene av 2010 minsket økonomien med 1,3 prosent.

Dagens jordskjelv på 8,9 vil ytterligere sette press på økonomien til den sårbare giganten.

1,6 prosent av BNP Ifølge The Guardian har japanske forsikringsselskaper gitt et foreløpig anslag på de direkte kostnadene knyttet til jordskjelvet. Prislappen er på nærmere 500 milliarder norske kroner - et halvt norsk statsbudsjett.

Hvis jordskjelvet med den påfølgende tsunamien forlenger den japanske resesjonen og fører til tap av arbeidsplasser, kan kostnaden bli enda høyere.

Japans brutto nasjonalprodukt er over 30 000 milliarder norske kroner, det vil si at kostnaden på 500 milliarder kroner er 1,6 prosent av BNP.

En rapport melder at jordskjelvet alene kan minske BNP med 1 prosent i år. Flere fabrikker er ødelagt, mens store selskaper som Toyota og Sony har stoppet produksjonen flere steder.

- Byggeboom - I velutviklede land vil man ofte se at byggeboomen som følger en stor naturkatastrofe er med på å minske et fall i BNP, sier analytiker i Maplecroft Helen Hodge til The Guardian.

Sentralbanken i Japan skulle komme med ny rentefastsettelse og uttalelse tirsdag i neste uke, men dette møtet er framskyndet til mandag. Det er ventet at sentralbanken vil ta sterke grep for å minske jordskjelvets påvirkning på økonomien.

Kina gikk forbi Japan som verdens nest største økonomi i fjor. Japan har 120 millioner innbyggere og har lengst levealder i verden. Indeksen på Nikkel falt 1,7 prosent den korte tida etter skjelvet og før stengning fredag ettermiddag lokal tid.

BRANNER: Flere branner spredte seg etter det kraftige skjelvet. Kostnadene er enorme etter tidenes kraftigste jordskjelv i Japan. Foto: REUTERS/YOMIURI/SCANPIX
BRANNER: Flere branner spredte seg etter det kraftige skjelvet. Kostnadene er enorme etter tidenes kraftigste jordskjelv i Japan. Foto: REUTERS/YOMIURI/SCANPIX Vis mer