Anslår at 237 kommuner taper på ny pengereform: Sjekk ditt hjemsted her

Flertallet av norske kommuner taper på det nye inntektssystemet - og det er ikke bare de små som får svi.

ØNSKER REFORM: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) ønsker færre kommuner i Norge. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
ØNSKER REFORM: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) ønsker færre kommuner i Norge. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): For to uker siden ble det klart at Høyre og Frp er enig med Venstre om å fornye kommunenes inntektssystem. 

Den politiske avtalen mellom de tre partiene belønner større kommuner og oppfordrer til sammenslåing, slik kommunalminister Jan Tore Sanner (H) ønsker.

Det regjeringen har vist fram til nå, er imidlertid bare en del av endringene som gjøres i kommuneøkonomien. Nå viser en fersk beregning fra KS det som kan bli fasiten.

Beregningen viser at 237 av landets 428 kommuner vil tape på det nye inntektsystemet hvis de ikke gjennomfører sammenslåinger innen fristen 1. juli.

Det viser en gjennomgang gjort av Dagbladet.

- Utregningene er gjort slik vi har forstått og tror at Kommunal- og moderniseringsdepartementet vil gjøre det, og de nye opplysningene fra den politiske avtalen, sier fagsjef Rune Bye i KS om beregningen.  Stort sprik Tallene regjeringen har vist fram så langt, viser at små og mellomstore kommuner er den definitive taperen i inntektssystemet.

Grunnen er endringer i det såkalte basistilskuddet. I dag får alle kommuner 13,3 mill kr i basistilskudd som i hovedsak er til administrasjon, uavhengig av antall innbyggere i kommunen. I det nye inntektssystemet mister mister kommunene inntil halvparten av dette tilskuddet. Det er bare kommuner som er «ufrivillig små», hvor gjennomsnittsinnbyggeren har mer enn 25,4 kilometer reiseavstand til 5 000 innbyggere, som får beholde tilskuddet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer