Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anslo at 30 prosent av asylsøkerne i Tyskland var «falske» syrere: - Det er annerledes i Norge

1150 syrere har fått beskyttelse av Norge i år. Bare seks er avvist på grunn av tvil om identitet.

PÅ VEI TIL TYSKLAND:  I august møtte Dagbladet disse syriske flyktningene på togstasjonen i Budapest i Ungarn. De var på vei på Tyskland, hvor de ville søke asyl. De oppga at de hadde sett flere personer som utga seg for å være syrere, men som i realiteten var fra andre land. I Norge er det bare oppdaget seks tilfeller av tvil om identitet i år, mens 1150 syrere har fått opphold.  Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
PÅ VEI TIL TYSKLAND: I august møtte Dagbladet disse syriske flyktningene på togstasjonen i Budapest i Ungarn. De var på vei på Tyskland, hvor de ville søke asyl. De oppga at de hadde sett flere personer som utga seg for å være syrere, men som i realiteten var fra andre land. I Norge er det bare oppdaget seks tilfeller av tvil om identitet i år, mens 1150 syrere har fått opphold. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Disse seks oppga å være syriske asylsøkere, men fikk avslag fordi det var tvil om det stemte. I hele fjor ble 16 personer som sa at de var fra Syria, avvist på dette grunnladet, skriver Adresseavisen.

Den samme situasjonen ser man i Sverige der 13.245 syrere har fått positive vedtak hittil i år. Bare 35 personer har fått avslag, ifølge ferske tall fra Migrationsverket.

I Tyskland gikk innenriksministeren ut med et anslag på at 30 prosent av dem som hevder de er syrere, egentlig kommer fra andre land enn Syria. Det ble vist til beregninger fra politiet i Tyskland og grensebyrået Frontex. Tallet har i ettertid vært omdiskutert, men er så langt ikke dementert av myndighetene. En rekke europeiske medier melder samtidig om et økende antall falske, syriske pass i omløp.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

- Vi er kjent med rapporten fra Tyskland og merker oss dette anslaget. Men per i dag er nok situasjonen annerledes i Norge, sier avdelingsdirektør Tone Loge Tveter i Utlendingsdirektoratet (UDI).

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Hun sier UDI bruker språktester for å dokumentere identitet i de tilfellene der det er tvil. Når det gjelder falske syriske pass, sier hun dette er politiets ansvarsområde, men at de er klar over at syriske dokumenter som er utstedt etter at krigen startet, er mindre verdt. (NTB)


Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!