Kuppet i Myanmar

Anspent før kuppet: «Frekke og uforskammede»

Hva skjedde i dagene før militærkuppet? Reuters har pratet med folkene rundt fredsprisvinner Aung San Suu Kyi.

REDD MYANMAR: Innbyggerne i Myanmar demonstrerer mot militærkuppet og krever at deres valgte leder, Aung San Suu Kyi, blir løslatt. Dette bildet er tatt i Yangon i dag. Foto: REUTERS / NTB
REDD MYANMAR: Innbyggerne i Myanmar demonstrerer mot militærkuppet og krever at deres valgte leder, Aung San Suu Kyi, blir løslatt. Dette bildet er tatt i Yangon i dag. Foto: REUTERS / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

For ei drøy uke siden erklærte militæret i Myanmar at de har tatt over makten, i tillegg til å erklære unntakstilstand for ett år. Kuppet kom bare timer før landets nyvalgte nasjonalforsamling skulle tre sammen for første gang.

Tre dager før dette, var det anspente samtaler mellom militærlederen Min Aung Hliangs utsendinger og Suu Kyis folk. Temaet var legitimiteten rundt hennes valgseier i november. Det militæret ønsket å gå gjennom valgresultatet på nytt. Møtet endte dårlig, uten noen avtale, beskriver nå Reuters, som har pratet med ni av Suu Kyis nære medarbeidere.

Ødela telefon og pakket

Under samtalene anklaget militærets utsendinger Suu Kyi og hennes folk for å gå for langt, og for å være «frekke og uforskammede», ifølge en Reuters-kilde.

- Den sivile regjeringen kunne ikke gjøre noe. De har ingen væpnede styrker, de har ingen makt, sier en kilde.

Det førte til at Aung San Suu Kyi ødela telefonen sin for å unngå at den kom i det militærets hender. Så begynte venner og kolleger å pakke tingene sine, enten for å flykte eller fordi de forventet å bli arrestert, sier kildene til nyhetsbyrået Reuters.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer