Kuppet i Myanmar

Anspent før kuppet: «Frekke og uforskammede»

Hva skjedde i dagene før militærkuppet? Reuters har pratet med folkene rundt fredsprisvinner Aung San Suu Kyi.

REDD MYANMAR: Innbyggerne i Myanmar demonstrerer mot militærkuppet og krever at deres valgte leder, Aung San Suu Kyi, blir løslatt. Dette bildet er tatt i Yangon i dag. Foto: REUTERS / NTB
REDD MYANMAR: Innbyggerne i Myanmar demonstrerer mot militærkuppet og krever at deres valgte leder, Aung San Suu Kyi, blir løslatt. Dette bildet er tatt i Yangon i dag. Foto: REUTERS / NTB Vis mer
Publisert

For ei drøy uke siden erklærte militæret i Myanmar at de har tatt over makten, i tillegg til å erklære unntakstilstand for ett år. Kuppet kom bare timer før landets nyvalgte nasjonalforsamling skulle tre sammen for første gang.

Tre dager før dette, var det anspente samtaler mellom militærlederen Min Aung Hliangs utsendinger og Suu Kyis folk. Temaet var legitimiteten rundt hennes valgseier i november. Det militæret ønsket å gå gjennom valgresultatet på nytt. Møtet endte dårlig, uten noen avtale, beskriver nå Reuters, som har pratet med ni av Suu Kyis nære medarbeidere.

Ødela telefon og pakket

Under samtalene anklaget militærets utsendinger Suu Kyi og hennes folk for å gå for langt, og for å være «frekke og uforskammede», ifølge en Reuters-kilde.

- Den sivile regjeringen kunne ikke gjøre noe. De har ingen væpnede styrker, de har ingen makt, sier en kilde.

Det førte til at Aung San Suu Kyi ødela telefonen sin for å unngå at den kom i det militærets hender. Så begynte venner og kolleger å pakke tingene sine, enten for å flykte eller fordi de forventet å bli arrestert, sier kildene til nyhetsbyrået Reuters.

Nekter å gi opp

Resten er historie: Suu Kyi ble arrestert og den lille smaken av folkestyre og demokrati i Myanmar ble knust, igjen, av landets militære.

Men et stort antall av landets 53 millioner innbyggere nekter å la seg underordne militærstyret. For fjerde dagen på rad strømmer tusenvis av demonstranter ut i Myanmars gater for å vise sin motstand til militærkuppet.

GIR IKKE OPP: Politiet brukte i dag vannkanoner for å stoppe de mange fredelige demonstrantene som krever at militæret gir fra seg makta igjen. De ber også at landets valgte leder, Nobelpris-vinner Aung San Suu Kyi, blir løslatt. Bildet er fra Naypyitaw by. Foto: Reuters / NTB
GIR IKKE OPP: Politiet brukte i dag vannkanoner for å stoppe de mange fredelige demonstrantene som krever at militæret gir fra seg makta igjen. De ber også at landets valgte leder, Nobelpris-vinner Aung San Suu Kyi, blir løslatt. Bildet er fra Naypyitaw by. Foto: Reuters / NTB Vis mer

De fredelige demonstrantene ropte at «stemmene våre må bli hørt» og «stopp kuppet», men ble tirsdag møtt med vannkanoner. I tillegg skal politiet ha skutt mot demonstrantene med gummikuler, ifølge BBC.

En kvinne er sendt til sykehus med kritiske hodeskader.

- Min største frykt er vår sikkerhet, fordi det er så mange mennesker ute og demonstrerer. Vi vet ikke om vi vil bli skutt eller om de vil arrestere oss, sier en 18-årig kvinnelig demonstrant til BBC.

Hun sier at det er «totalt kaos» i gatene.

Raidet hovedkvarter

Militærstyret har innført forbud mot demonstrasjoner, men blir ikke hørt. Demonstrantene krever at Suu Kyi blir løslatt, sammen med andre ledere som også har blitt arrestert den siste uka.

Suu Kyis parti melder i dag at deres hovedkvarter i Yangon hadde blitt «raidet og ødelagt» av det militæret.

Fakta om Myanmar

 • Tidligere kalt Burma. Grenser til Kina, Laos, Thailand, Bangladesh og India.
 • Hovedstad er Naypyidaw, største by er Yangon.
 • Rundt 53 millioner innbyggere i et land som er dobbelt så stort som Norge i areal.
 • Tidligere britisk koloni, uavhengig i 1948. De militære grep makten i 1962.
 • I august 1988 slo militærjuntaen hardt ned på demokratibevegelsen, som marsjerte i hovedstadens gater.
 • I 1990 vant Nasjonalligaen for demokrati (NLD) og Aung San Suu Kyi valget. Militærjuntaen annullerte resultatet.
 • Suu Kyi satt i husarrestert.
 • 2011: Starten på demokratiske og økonomiske reformer. Sanksjoner ble opphevet.
 • NLD fikk flertall i Myanmars nasjonalforsamling under valget i november 2015.
 • Under valget i november 2020 sikret NLD seg på nytt flertall.
 • 1. februar grep de militære på nytt makten i et kupp og satte Suu Kyi og andre politiske ledere i husarrest. Siden har det vært store demonstrasjoner i flere av landets byer.
 • NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer