Anstrengt mellom Tyrkia og EU

Krangler om forfatterrettssak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tyrkias statsminister Tayyip Erdogan beskylder EU for å prøve å legge press på retten i saken mot forfatteren Orhan Pamuk. Det melder Politiken.

- Fornærmelse 

Pamuk er tiltalt for å ha fornærmet den tyrkiske staten ved å gi sin tilslutning til påstandene om at en million armenere ble drept i massakrer under første verdenskrig, og at omtrent 30 000 kurdere er blitt drept i løpet av de siste tiåra.

- EUs forsøk på å legge press på rettsvesenet er upassende, sier statsminister Erdogan i en erklæring.

I går besluttet imidlertid en tyrkisk domstol å utsette rettssaken til 7. februar, for at justisdepartementet skal få bedre tid til å vurdere om saken er i samsvar med landets nye lover, ifølge dommer Metin Aydin.

Vil med i EU

Saken mot Pamuk har vakt stor internasjonal oppsikt, og kommer på et tidspunkt da EU legger press på Tyrkia for å sikre forfattere ytringsfrihet.

EU advarer om at saken først og fremst dreier seg om tyrkiske myndigheters forhold til europeiske verdier. Tyrkia har et sterkt ønske om å bli tatt opp i unionen, men landets dårlige rykte med hensyn til menneskerettigheter har hittil stått i veien for medlemskap.

UNDER PRESS: Tayyip Erdogan.
FRITTALENDE: Orhan Pamuk.