Ansvar for folkemord

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • - La oss aldri mer bli anklaget for å ikke reagere når folkemord og forbrytelser mot menneskeheten blir begått, sa FNs generalsekretær Kofi Annan da de første dommene falt over de ansvarlige for drapene på mer enn 500000 tutsier i Rwanda i 1994.
  • Fredag ble landets tidligere statsminister, Jean Kambanda, dømt til livsvarig fengsel for å ha gitt ordren til drapene på det han selv kalte «tutsi-kakerlakker». Jean Kambanda er den første statsleder som har erklært seg skyldig i folkemord i henhold til Nürnberg-domstolens definisjon i 1948. Kambanda ledet det brutale huturegimet i Rwana til juli 1994. Tre år seinere ble han arrestert i Nairobi sammen med seks andre høytstående tjenestemenn fra huturegimet.
  • Mange har betegnet tribunalet, som ble opprettet av FNs sikkerhetsråd, som verdenssamfunnets kollektive beslutning om ikke lenger å godta forbrytelser som massakrene i Rwanda. FN-tribunalet har imidlertid også møtt krass kritikk fordi det bare har konsentrert seg om huturegimets overgrep i 1994, og ikke etterforsket den britisk-amerikanske støtten til invasjonen i Rwanda i 1990, tutsiopprørernes overgrep mot hutubefolkningen i krigsårene fram til juli 1994, eller det nåværende regimets overgrep mot hutuflyktninger.
  • FN har heller ikke engasjert seg i den interne justisen i Rwanda etter at tutsiregimet kom til makten. Der er allerede 22 dødsdommer eksekvert, mens 116 andre dødsdømte venter. Og mer enn 130000 sitter fengslet i påvente av å bli stilt for retten. Flere har også påpekt at Sikkerhetsrådets faste medlemmer, USA, Storbritannia, Russland, Frankrike, Kina, og deres allierte, ikke er blitt stilt til ansvar for sin deltakelse i blodige kriger de siste 50 åra.
  • Dommene over de tidligere rwandiske lederne er imidlertid en viktig markering av at verdenssamfunnet i framtida ikke vil lukke øynene for uhyrligheter som folkemordet i Rwanda. Sammen med sannhetskommisjonen i Sør-Afrika, og rettssakene mot krigsforbryterne fra det tidligere Jugoslavia, gir dommene nytt håp om at de skyldige ikke skal gå fri når forbrytelser mot menneskeheten blir begått.