Ansvar for pengene

Dagbladet har avslørt at pensjonskassen i Den norske lægeforening har plassert sine penger hos kapitalforvaltere som investerer i tobakksaksjer og aksjer i våpenindustrien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Legeforeningens president Hans Petter Aarseth lovet straks å gjøre noe med investeringene i tobakksindustrien. Våpenhandelen reagerte han ikke så voldsomt på, fortalte han til NTB.
  • Dette skal vi la ligge; avsløringen risper i overflaten av et stort samfunnsmessig dilemma ved sparefonds, det være seg pensjonsfond eller oljefond. Tidvis kommer det til overflaten, som da Sentrumsregjeringen lovet å investere oljepengene på etisk betryggende måte, uten at det ble med mer enn ordene.
  • Også i Danmark er det avslørt at legeforeningen sikret sine framtidige pensjoner gjennom aksjer i tobakk og våpen. I den anledning skrev direktøren i Merkur bank, Lahrs Pehrson, en kronikk i Information 2. februar der han skisserte noen prinsipielle hovedpunkter.
  • Han påpekte at den rike verdens pensjonskasser har en avgjørende innflytelse på den globale utviklingen gjennom sine investeringer, uten at man stiller spørsmålet om den er ønskelig, eller i siste instans vil kunne gjøre levekårene verre for dem som en gang skal motta sin pensjon.
  • Så vel i Norge som i utlandet finnes kapitalforvaltere som garanterer at pengene ikke investeres i uetisk virksomhet og varer, så som tobakk, våpen og alkohol. Slike «etiske fonds», som de kalles, representerer et skritt i retning av det som må til for å løse problemet: Investorene er i det minste bevisst hva de ikke ønsker at pengene deres skal avstedkomme i samfunnet, noe de ofte betaler med litt lavere renter.
  • De store kapitalmengder som jager over jorda etter størst profitt og avkastning, er mest å likne med ville hester som drar både investorer og andre med på en ferd vi knapt aner hvor ender. En «temming» av disse kreftene kan bare skje ved en bevisstgjøring av hva ens egne sparepenger faktisk bevirker, og av hva man selv vil at de skal forårsake.
  • Vi skal ikke forlange at Legeforeningen løser dette omfattende problemet. Men vi kan forlange at legene ikke sikrer sine pensjoner ved å forsterke sykdom og lidelse, som de ellers hevder de vil helbrede - selv om den økonomiske avkastningen måtte bli noe lavere.