Ansvaret for krisen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Da det ikke lenger var mulig å unngå, da lokalavisa, alle riksavisene og TV-stasjonene hadde hatt reportasjer om krisen ved Sentralsykehuset i Akershus og helseministeren og Stortingets sosialkomité hadde bedt om en redegjørelse, da sa fylkesordfører Ragnar Kristoffersen at ansvaret for situasjonen ved SiA var hans, som politisk valgt leder for Akershus fylkeskommune. Kristoffersen lovte en kriseplan i løpet av få dager og ga grønt lys for straks å kjøpe inn respiratorer og utlyse sykepleierstillinger.
  • Men hvem har tatt ansvaret for situasjonen ved Akershus' største sykehus i de årene sykehusledelsen har fått henvendelse på henvendelse fra de ansatte om vanskelige og kritiske forhold ved avdelingene? Hvorfor ble det ikke satt i verk tilstrekkelige tiltak da fylkeslegen i 1994, 1995 og 1996 påpekte medisinsk-teknisk utstyrshavari, rekrutteringsproblemer og effektivitet ut over grensen for det forsvarlige? Hvor har de vært, de som har påtatt seg ansvaret for sykehusene som Akershus fylke eier og driver?
  • Av uttalelser fra fylkesrådmann Morten Fjelstad og leder for helse- og sosialutvalget, Dagfinn Sundsbø (Sp), framgår det at de ansvarlige for sykehusdriften i Akershus har lest rapportene fra SiA som krisemaksimering for å få penger sykehuset burde klare seg uten. De to har ikke villet se situasjonen i øynene, og har ikke evnet å ta ansvaret.
  • Forholdene ved Sentralsykehuset i Akershus som er blitt offentlig kjent den siste uka, har gjort befolkningen som sokner til sykehuset forskrekket og bekymret. Mange er nå redde for hva som kan skje med dem, hvis de blir syke og trenger innleggelse på det offentlige sykehus som etter loven er pålagt å gi øyeblikkelig hjelp.
  • Det måtte en offentlig oppvask til for at ledelsen i Akershus fylkeskommune ville ta krisen ved SiA på alvor. For å gjenopprette tilliten til SiA og til Akershus fylke som sykehuseier, bør fylkesrådmann Morten Fjelstad ta sin hatt og gå, og Dagfinn Sundsbø bør be seg fritatt fra vervet som leder for fylkets helse- og sosialutvalg. Sentralsykehuset i Akershus skal uansett snart få ny direktør. Den tredje på to år.