Ansvaret for massakren

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Råskapen bak den grusomme massakren på minst 45 sivile etniske albanere i landsbyen Racak i Kosovo fredag, kan i nyere europeisk målestokk bare sammenliknes med de verste forbrytelsene under krigen i Bosnia og under annen verdenskrig. Det er ikke lenger mulig å hevde at det hersker våpenhvile i Kosovo. I går drønnet maskingeværsalver og skytsild fra serbisk artilleri over Racak. Borgerkrigen i den serbiske provinsen er igjen et faktum.
  • Lederen for OSSEs observatørkorps, William Walker, har plassert ansvaret for forbrytelsen på serbiske sikkerhetsstyrker. Ofrene ble skutt i hodet og i nakken på kloss hold, og mange av likene var lemlestet. Den serbiske presidenten Milan Milutinovic, en ren lakei for Jugoslavias føderale president Slobodan Milosevic, fraskriver seg imidlertid ethvert ansvar for henrettelsene og hevder at serberne handlet i selvforsvar.
  • Men denne gangen kan ikke Milosevic, som i Bosnia, gjemme sitt ansvar bak andre serberledere. Ugjerningene skjedde på hans territorium. Morderne er hans egne soldater. Milosevic kunne ha forhindret massakren, men gjorde det ikke. I suveren forakt for alle avtaler og løfter, har han i ly av våpenhvilen fra i fjor høst forberedt seg på ny krig mot sin egen befolkning.
  • Det internasjonale samfunnet må nå sette Milosevic, som politisk ansvarlig for drapene, under kraftig press for å utlevere de ansvarlige for Racak-massakren til FNs krigsforbryterdomstol i Haag. Samtidig må OSSEs observatørkorps fortsette sitt arbeid, men det finnes en grense for hvilken risiko de ubevæpnede observatørene kan utsettes for. Denne er snart nådd.
  • I går var NATOs faste råd samlet til krisemøte. Flyangrep mot serbiske stillinger kan være legitime i den grad de er nødvendige for å avverge en humanitær katastrofe. Men rene, militære straffeaksjoner fra NATOs side kan gjøre vondt verre, ikke minst for OSSEs observatører, i det stadig mer håpløse arbeidet for å finne en politisk løsning i Kosovo.