Ansvarlig politikk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To ord vil bli gjentatt til det kjedsommelige i alle kanaler i dag: Ansvarlig politikk. Regjeringspartienes representanter vil være åpne for alle forslag og endringer så lenge disse er innenfor rammen av ansvarlig politikk. Til tross for at dette trylleformularet kan brukes til å tilsløre det meste, har vi håp om at regjeringen er tindrende klar på ett vesentlig punkt, nemlig det som kalles jobb nummer en - arbeidsledigheten. Håpet ligger i at både regjering og opposisjon har varslet at det må satses. Det vil koste, og for over et hundre tusen arbeidsledige er det et eneste spørsmål som gjelder: Er regjeringen villig til å betale?

De har grunn til å tvile. De konkrete tiltakene har vært beskjedne så langt. Sverige har litt høyere ledighet, men fire ganger så mange tilbud om arbeidsmarkedstiltak. Da de fleste for lengst hadde uttrykt bekymring for ledigheten, var arbeidsminister Victor Norman fortsatt opptatt av alle de ledige jobbene. Etter at alvoret omsider fikk plass i Regjeringskvartalet, synes mye av den økonomiske politikken overlatt til Norges Bank. Når renta går ned og kronekursen svekkes, lyder det likevel fra Regjeringskvartalet at nå har vi lagt grunnlaget for å få flere i arbeid. For det første er regjeringens innsats i dette mildt sagt diskutabel, dernest hjelper det lite for dem som hver dag sparkes å snakke om en ny vår. Å sitte i verdens rikeste land og vente på verdenskonjunkturene, er verken ansvarlig eller solidarisk.

Derfor er det neppe en tom trussel når LO-leder Gerd-Liv Valla varsler at dersom ikke regjeringen skjerper innsatsen mot ledigheten, brytes samarbeidet foran neste års lønnsoppgjør. Ved siden av helt konkrete tiltak overfor ledige, ikke minst unge og andre utsatte grupper, bør det lyttes til tidligere finansminister Per Kleppe når han i en artikkel diskuterer Norges Banks rolle. Han skriver at Norges Bank bør pålegges å arbeide for lavere ledighet. Slik det er i dag, fraskriver regjeringen seg ansvaret ved å overlate til Norges Bank hva som er ansvarlig politikk. Bare den politikken som fører til at ledigheten går vesentlig ned, kan kalles ansvarlig.

Regjeringens vilje til å føre en slik politikk bør vi få et utvetydig svar på i dag.