- Ansvarsfraskrivelse av Børge Brende

- Surrealistisk, svarer utenriksministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Dette er en ansvarsfraskrivelse av utenriksminister Børge Brende, og jeg syns det er trist at retorikken skal styre en så alvorlig sak, sier KrFs justispolitiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad til Dagbladet.

Han viser til Brendes uttalelser i helga, hvor han manet til ro og varsomhet i måten aktører i Norge omtaler Russland på.

- Det som er avgjørende nå er at vi roer det hele ned, at vi er oss bevisst at den forståelsen vi har fått med Russland rundt asyltilstrømmingen er skjør. For Norge er det viktig at dialogen videreføres og at vi sikres at situasjonen med tusenvis av personer som kom over grensen ikke oppstår igjen, sa Brende til VG på lørdag.

- Hult utspill Fredag mottok Brende beskjed fra russiske myndigheter om at de stopper asylreturene over Storskog i Finnmark. Han håper på nærmere begrunnelse i møter med Russland til uka.

Retur-stoppen kom ifølge Brende av sikkerhetsmessige årsaker, men kilder Dagbladet har snakket med peker også på at russiske sjåfører på grunn av kulda nekter å kjøre flyktninger som skal tilbake til Russland over den iskalde tundraen på strekningen Kirkenes - Murmansk.

Ropstad mener den typen utspill som Brende kom med er en avsporing fra det som burde være fokus, nemlig å få returnert de som skal returneres.

- Det er et hult utspill, og virker som et forsøk på å legge skylda over på andre. I stedet for å peke fingre burde den saken legges død, og så må vi jobbe for å løse problemet og returnere de som skal returneres.

Vil dempe kritikk Også Christian Tybring-Gjedde, som sitter i utenrikskomiteen på Stortinget for Frp, mener norske politikere har seg selv å takke for at russernes retur-nekt.

- Mange har den siste tida brukt kreftene sine på å skjelle ut Russland. Det får selvsagt konsekvenser for naboforholdet mellom våre to land, sier han til Klassekampen.

Ropstad reagerer på at Brende og Tybring-Gjedde nå ber norske politikere sitte rolig i båten, spesielt i lys av at regjeringen tidligere har vært aktiv i sin kritikk av Russland.

- Jeg syns det er interessant at vi skal la være å kritisere et land som nettopp har annektert Krim. Vi vet det er store utfordringer i Russland, og så skal vi plutselig være musestille fordi vi skal sende 700 mennesker over grensa. Da hopper man over et viktig prinsipp som ytringsfrihet og ansvaret vi har for personer som blir utsatt for brudd på menneskerettighetene.

- Må fortsette dialogen For Ropstad og KrF har det viktigste punktet i kritikken av retur til Russland gått på faren for at noen av de som sendes tilbake uten oppholdstillatelse vil bli sendt til Syria eller Irak uten realitetsbehandling. 

- Derfor må vi fortsette dialogen med russiske myndigheter. Vi mener at flere asylsøkere har brukt Russland som et gjennomgangsland, og de er i en annen situasjon enn de som har hatt opphold i Russland i lengre tid, sier Ropstad.

Børge Brende kjenner seg ikke igjen i kritikken, og avviser bastant at han har bedt noen om ikke å uttale seg om disse spørsmålene.

- Det er så snudd på hodet, og tatt ut av sin sammenheng, at dette er surrealistisk. Jeg har blitt spurt om reaksjonene på russisk side på norske uttalelser. Da har jeg sagt at de mener det har vært en unyansert debatt i Norge om situasjonen for flyktninger og asylsøkere i Russland. Jeg har nøytralt redegjort for russiske synspunkter, sier Brende til NTB.

han understreker at dialogen med Russland fortsetter, men at Norge fortsatt vil være klinkende klare på menneskerettighetssituasjonen og en utvikling som vi synes er bekymringsfull, sier Brende.

Han forteller videre at samtalene som skal pågå i Moskva tar sikte på å finne andre muligheter for retur enn over Storskog.

- Det er veldig viktig at vi nå greier å videreføre den skjøre forståelsen med Russland. Vi har greid å håndtere det som skjedde i fjor høst, og funnet diplomatiske løsninger med vår nabo i øst, sier Brende.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer