INGEN INSTRUKS:- Dette er kriminalitet og skal anmeldes til politiet, det er ikke behov for instrukser utover det. Kommunen og rektor er arbeidsgiver og skal sikre at det er trygt for elevene, de må gjennomføre nødvendige tiltak overfor ansatte dersom det er nødvendig, sa Kristin Halvorsen om overgrep i skolen til Dagbladet i går.
Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
INGEN INSTRUKS:- Dette er kriminalitet og skal anmeldes til politiet, det er ikke behov for instrukser utover det. Kommunen og rektor er arbeidsgiver og skal sikre at det er trygt for elevene, de må gjennomføre nødvendige tiltak overfor ansatte dersom det er nødvendig, sa Kristin Halvorsen om overgrep i skolen til Dagbladet i går. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpixVis mer

- Ansvarsfraskrivelse av Kristin Halvorsen

Opposisjonspolitikere og bistandsadvokater reagerer kraftig på at det ikke finnes noen instruks for hvordan skolene håndterer overgrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På tross av en rekke overgrep i skolen de siste åra, finnes det ingen instruks for hvordan lærerovergrep skal håndteres, avdekket Dagbladet i går.

- Dette er kriminalitet og skal anmeldes til politiet, det er ikke behov for instrukser utover det. Kommunen og rektor er arbeidsgiver og skal sikre at det er trygt for elevene, de må gjennomføre nødvendige tiltak overfor ansatte dersom det er nødvendig, sa Kristin Halvorsen i gårsdagens avis.

Dette får opposisjonspolitikere og bistandsadvokater til å reagere.

- Mange lærere og personer i skolen er usikre på hvordan de skal håndtere en slik situasjon. På bakgrunn av at denne typen overgrep skjer ofte og at de utvikler seg over tid, er jeg fullstendig uenig med Halvorsen på dette punktet, sier Gard A. Lier, som er bistandsadvokat i den omfattende overgrepssaken som startet i Oslo tingrett i går.

- Ansvarsfraskrivelse En 44 år gammel mannlig lærer erkjente seg helt og delvis skyldig for grover overgrep mot sju gutter. Bistandsadvokat for en av de andre guttene, Tord Jordet mener også at Halvorsen tar feil.

- Denne saken viser nettopp behovet for en slik instruks, og kunne vært et egnet tidspunkt for Halvorsen å ta initiativ til det. Utspillet oppfatter jeg som ansvarsfraskrivelse fra Halvorsen, sier Jordet til Dagbladet.

Hans klient - en i dag 26 år gammel mann, er enig med Jordet.

- For meg som er offer for denne typen overgrep vil jeg si at kunnskapsministeren her åpenbart ikke veit hva hun snakker om. Hun viser null forståelse. Det er enkle tiltak som skal til, og det trengs en automatikk i at alle mistanker om overgrep i skolen går rett til politiet, sier 26-åringen.

- For passivt - Dette synes jeg var overraskende passivt fra Halvorsen, sier stortingsrepresentant Hans Olav Syversen (Krf).

- Så alvorlige konsekvenser som dette har for den enkelte, må det tas på tilsvarende alvor. Det er viktig at dette gjøres på en ordentlig måte, og da er det veldig greit å ha en veiledning å forholde seg til.

Syversen mener en slik veiledning bør utformes og kvalitetssikres av Utdanningsdirektoratet.

- Det vi vet, er at når man møter sånne vanskelige situasjoner, og det ikke er entydig hvordan de skal behandles, er det kanskje lettere å ikke gjøre noe, sier han.

- Må på plass Stortingsrepresentant og medlem av Stortingets familie- og kulturkomite, Solveig Horne (Frp), mener en overgrepsinstruks bør innføres så raskt som mulig.

REAGERER:  - Mange lærere og personer i skolen er usikre på hvordan de skal håndtere en slik situasjon. På bakgrunn av at denne typen overgrep skjer ofte og at de utvikler seg over tid, er jeg fullstendig uenig med Halvorsen på dette punktet, sier Gard A. Lier, som er bistandsadvokat i den omfattende overgrepssaken som startet i Oslo tingrett i går. Foto: Line Brustad
REAGERER: - Mange lærere og personer i skolen er usikre på hvordan de skal håndtere en slik situasjon. På bakgrunn av at denne typen overgrep skjer ofte og at de utvikler seg over tid, er jeg fullstendig uenig med Halvorsen på dette punktet, sier Gard A. Lier, som er bistandsadvokat i den omfattende overgrepssaken som startet i Oslo tingrett i går. Foto: Line Brustad Vis mer

- Jeg synes det er veldig alvorlig at Halvorsen bare skyver dette fra seg og sier det ikke er hennes ansvar. Det blir alt for passivt å bare skyve dette over på politiet, sier Horne.

- Hvis ikke det finnes faste rutiner for dette, må det på plass så fort som mulig, og dette er en mulighet som Halvorsen som utdanningsminister kan ta tak i. Det er veldig viktig å hindre overgrep mot barn.

- Kan manglende rutiner føre til en handlingslammelse?

- Helt klart. Og når vi til og med har en minister som skyver ansvaret over på politiet, kan dette smitte over på lærere og rektorer, og det mener jeg at må ryddes opp i. Alle har et felles mål om å hindre overgrep.

Utdanningspolitisk talskvinne i Høyre,  Elisabeth Aspaker ser ikke et like stort behov for en instruks.

- Det er viktig å ha ørene og øynene oppe, og heller stille ett spørsmål for mye enn ett for lite. Jeg tror ikke nødvendigvis vi får et bedre system med en instruks, dette er heller et ansvar som hviler på hver enkelt personalleder, sier hun.

- ANSVARSFRASKRIVELSE:  En 44 år gammel mannlig lærer ekjente seg helt og delvis skyldig for grover overgrep mot sju gutter. Bistandsadvokat for en av de andre guttene, Tord Jordet mener også at Halvorsen tar feil når hun sier det ikke er behov for en overgrepsinstruks i skolen. Foto: Line Brustad
- ANSVARSFRASKRIVELSE: En 44 år gammel mannlig lærer ekjente seg helt og delvis skyldig for grover overgrep mot sju gutter. Bistandsadvokat for en av de andre guttene, Tord Jordet mener også at Halvorsen tar feil når hun sier det ikke er behov for en overgrepsinstruks i skolen. Foto: Line Brustad Vis mer