Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Antall dødsfall firedoblet

Britiske forskere er bekymret. Siden 1995 er antall personer som dør av Creutzfeldt-Jacobs sykdom firedoblet. Sykdommen smitter fra dyr som er rammet av kugalskap. Først om to uker blir det klart om oksen som kan være rammet av kugalskap i Østfold hadde sykdommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den fryktede sykdommen Creutzfeldt-Jakobs (CJD) rammer hjernen, det fins ingen medisin mot sykdommen. I Storbritannia er forskerne nå beykymret fordi antall døde av CJD er firedoblet siden 1995. Det året døde tre personer av sykdommen i Storbritannia, i første halvår i år bukket 14 mennesker under.

Forskerne har ingen mulighet til å forutse hvor mange som vil smittes i framtida.

- Selv om tallene foreløpig er lave, virker det som om det er en reell økning i CJD-tilfeller i Storbritannia, og det er bekymringsfullt, sier forsker Hester Ward til legetidsskrifte The Lancet.

Mulig kugalskap i Østfold

CJD smitter fra dyr som er rammet av kugalskap. I går ble det slått full smittealarm etter at det ble funnet symptomer på kugalskap i en slaktet okse i Østfold. Et internasjonalt laboratorium skal undersøke hjernevevet til oksen, og vil komme med resultatene om to uker.

Det skal dreie seg om en Hereford-okse importert fra Danmark. Det er ikke påvist kugalskap i en norsk besetning tidligere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media