LANSERT KAMPANJE: Sjef for Kripos, Ketil Haukaas, håper at kampanjen «Kjernekar» skal redusere antall festvoldtekter. Foto: Jannicke Møller Andersen
LANSERT KAMPANJE: Sjef for Kripos, Ketil Haukaas, håper at kampanjen «Kjernekar» skal redusere antall festvoldtekter. Foto: Jannicke Møller AndersenVis mer

Antall festvoldtekter bekymrer Kripos

Har nå lansert en ny holdningskampanje for å få ned tallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kripos er svært bekymret for antall voldtekter relatert til fest og rus og oppfordrer nå menn til å ta mer ansvar.

Nå har Kripos lansert holdningskampanjen «Kjernekar».

- Vi ønsker å nå ut til alle, men særlig unge menn, og håper at kampanjen vil gi en reduksjon i antall festvoldtekter, sier Kripos-sjef Ketil Haukaas.
   
Voldtas på fest I 2012 ble det anmeldt 1226 voldtekter i Norge, og 40 prosent av voldtektene skjedde i forbindelse med fest.

- Tallet bekymrer meg og er altfor høyt, sier statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, Vidar Brein-Karlsen.
  Benytter sosiale medier De fleste festrelaterte voldtekter blir begått av menn mellom 20 og 35 år.

- Jeg tror det rett og slett skyldes at det er i denne aldersgruppen det festes mest, sier Haukaas.

Politiet vil bruke sosiale medier til å nå ut til unge menn med kampanjen. På Facebook er det opprettet en egen side som heter «Kjernekar», og den har allerede fått flere tusen «likes».

- Vi må bruke de plattformene unge bruker for å nå ut til dem, sier Haukaas, som får støtte fra Brein-Karlsen.

- Jeg tror at kampanjen vil nå ut til unge. Vi trenger flere «kjernekarer» og økt bevissthet rundt hvor alvorlig voldtekt er.

- Ta ansvar! Julebordsesongen står for dør, og Kripos-sjefen ber folk om å ta et felles ansvar for å unngå uheldige episoder.

- Jeg vil oppfordre alle til å passe på hverandre. Vi må tydeligere vise at vi bryr oss om hverandre, avslutter Haukaas.

HÅPER PÅ RESULTAT: Statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, Vidar Brein-Karlsen, håper å nå ut til flest mulig med den nye kampanjen. Foto: Jannicke Møller Andersen
HÅPER PÅ RESULTAT: Statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, Vidar Brein-Karlsen, håper å nå ut til flest mulig med den nye kampanjen. Foto: Jannicke Møller Andersen Vis mer

Les mer om voldtekter i Norge i Kripos-rapporten «Voldtektssituasjonen 2012».