Masseskytingen i Oslo:

Antall fornærmede øker

Christian Lundin, som er bistandsadvokat for de skadde etter skytingen i Oslo, representerer nå over 40 personer som ble skadd i hendelsen. Det er også oppnevnt en ny bistandsadvokat for de skadde.

BISTANSADVOKAT: Advokat Christian Lundin er bistandsadvokat for de skadde etter skytingen i Rosenkrantz' gate i Oslo natt til lørdag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BISTANSADVOKAT: Advokat Christian Lundin er bistandsadvokat for de skadde etter skytingen i Rosenkrantz' gate i Oslo natt til lørdag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Kort tid etter at 43 år gamle Zaniar Matapour hadde skutt rundt seg i Rosenkrantz' gate i Oslo natt til lørdag, ble det kjent at to personer var drept og 21 var skadd.

Det reelle tallet på antall fornærmede etter skytingen er imidlertid langt høyere, ifølge bistandsadvokat Christian Lundin, som representerer de skadde.

- Selv representerer jeg minst dobbelt så mange som 21 personer, sier han, og legger til at det fortsatt er personer som kontakter ham.

- Jeg snakket med tre nye i går kveld. De hadde alle befunnet seg midt i hendelsen, og også filmet deler av det, sier Lundin til Dagbladet.

Han forteller at flere av de han representerer fremdeles ikke har blitt avhørt av politiet.

SKYTING UTENFOR LONDON PUB: To er drept og flere skadd etter skyteepisode utenfor utested i Oslo sentrum natt til lørdag 25. juni. Video: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet Vis mer

Anses som fornærmet

Tirsdag opplyste politiet, ifølge TV 2, at de hadde avhørt 116 vitner i saken.

På spørsmål om det betyr at det også er 116 fornærmede i saken, svarer Lundin:

- Ja, alle de som er rammet av den straffbare handlingen er å anse som fornærmet om de var tett nok inntil hendelsen, og ble påført fysiske eller psykiske skader som følger av den straffbare handlingen. Mange er skutt etter, og det var veldig tilfeldig hvor han traff.

I tillegg til de som ble truffet av skuddene er det mange andre som ble påført skader, ifølge Lundin.

- Mange flere er skadet på andre måter, de kan ha fått glass-sprut i ansiktet eller skadet seg da de forsøkte å rømme, sier han.

Fredag opplyser politiet til Dagbladet at antall vitner nå er oppe i 170.

- Ekstremt skremmende

Advokat Hege Salomon i Advokatfirmaet Salomon Johansen er også oppnevnt som bistandsadvokat for de skadde etter skyteepisoden.

- Jeg bistår seks av de fornærmede, hvorav fire har skuddskader, sier hun til Dagbladet.

Hun opplyser til Dagbladet at Oslo tingrett fortsatt ikke har tatt stilling til hvor grensa for hvem som skal defineres som fornærmet i denne saken skal gå.

- Tingretten ønsker dokumentasjon på fysiske eller psykiske skader, forklarer hun.

Et moment her er hvor store ettervirkningene de fornærmede har fått, mener Salomon.

- Det har vært en ekstremt skremmende og farlig hendelse, men noen har heldigvis ikke fått så store skader som de potensielt kunne ha fått. Det har vært små marginer, som kunne ha medført enda større skader for flere av de fornærmede, sier hun.

BISTANDSADVOKAT: Advokat Hege Salomon bistår seks fornærmede. Foto: Kent Skibstad / NTB
BISTANDSADVOKAT: Advokat Hege Salomon bistår seks fornærmede. Foto: Kent Skibstad / NTB Vis mer

- Vil øke

Politiadvokat Ingvild Myrold sier til Dagbladet at antall fornærmede er en totalvurdering som de må komme tilbake med seinere.

- Nå er vi på et stadium der vi innhenter mye informasjon fra mennesker som har vært tett på handlingen. Foreløpig har vi satt opp 23 fornærmede i saken, men vi vet at det tallet kommer til å øke, sier Myrvold.

Totalt, inkludert de fornærmede, er det nå over 170 vitner politiet har snakket med, opplyser hun videre.

- Vi har kontakt med en rekke vitner. I denne saken er det mange som er berørt, både som fornærmet og som øyenvitner. Vi har derfor god kontakt med mange vitner, sier politiadvokaten.

To personer ble drept i skytingen.

Det var Kåre Hesvik (60) og Jon Erik Isachsen (54).

NYE BILDER: Politiet har frigitt nye bilder som viser siktede før masseskytingen i Oslo. Vis mer

Nye bilder

Zaniar Matapour er siktet for drap, drapsforsøk og terror etter å ha skutt rundt seg i Rosenkrantz' gate i Oslo natt til lørdag.

Motivet er fortsatt ukjent, blant annet ettersom 42-åringen har nektet å forklare seg for politiet.

Onsdag gikk politiet ut med ny informasjon og nye bilder av 43-åringen.

Ifølge politiadvokat Børge Enoksen ble 43-åringen observert på et serveringssted i Oslo fredag ettermiddag - da iført ei blå T-skjorte.

Ifølge politiet kom siktede til åstedet med trikk nummer 18, i retning fra Rikshospitalet, og gikk av på stoppet ved Oslo tinghus klokka 01.11.12.

Deretter gikk det kort tid før mannen begynte å skyte.

- Han forlater trikken og går mot åstedet med en bag. Vi har registrert ut fra etterforskningen at første skudd løsnes 01.12.57, sier politiadvokaten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer