Antall hasjpsykoser tredoblet i Danmark

Kan skyldes at flere bruker hasj enn tidligere.

RØYKER: Flere, som disse, har kjempet for å gjøre hasjrøyking lovlig. Her fra en legaliseringsdemonstrasjon i Washington DC. Arkivfoto: AFP / SHAWN THEW / NTB scanpix
RØYKER: Flere, som disse, har kjempet for å gjøre hasjrøyking lovlig. Her fra en legaliseringsdemonstrasjon i Washington DC. Arkivfoto: AFP / SHAWN THEW / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tall fra danske Statens Serum Institut viser at antallet personer som årlig legges inn på danske sykehus med hasjutløst psykose har økt fra 58 i 2007 til 167 i fjor. Det melder Danmarks Radio.

Det kan skyldes at flere bruker hasj enn tidligere.

- Jeg, som alle andre, kan jo tenke meg at det har blitt lettere å få tak i hasj, sier Sonja Rasmussen, overlege ved universitetssykehuset i Odense, til Danmarks Radio.

Hyppig bruk av hasj som ungdom øker risikoen for psykotiske symptomer senere i livet. Flere undersøkelser finner en sammenheng mellom psykisk helse og cannabisbruk, men det har vært uklart hvilken vei årsakssammenhengen går, skriver Forskning.no.

- Mange er ikke klar over faren for at de kan utvikle psykoser, sier Rasmussen.

Ifølge Forskning.no vil de fleste som røyker cannabis aldri utvikle. Men konsekvensene for de som gjør det, kan være store.  Og det er ifølge Helge Waal, professor emeritus ved Senter for rus- og avhengighetsforskning (SERAF) ved Universitetet i Oslo, flere andre viktige grunner til å la være å røyke hasj.

- Cannabis gir økt risiko for andre psykiske lidelser, som depressive lidelser, angstplager, i tillegg til vansker med læring og skolegang, har Waal sagt til Forskning.no.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer