Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Antall høyskoler i Norge kan bli mer enn halvert

Strid om høyskolenes framtid.

VIL FUSJONERE: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) er villig til å bruke makt for å få gjennom planene om fusjon av flere høyskoler og universiteter. Resultatet kan bli en halvering av antallet høyskoler i Norge. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VIL FUSJONERE: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) er villig til å bruke makt for å få gjennom planene om fusjon av flere høyskoler og universiteter. Resultatet kan bli en halvering av antallet høyskoler i Norge. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil fusjonere universiteter og høyskoler og kan med det komme til å halvere antallet høyskoler.

Åtte universitet og tjue statlige høyskoler har fått i oppgave å vurdere fusjon med andre utdanningsinstitusjoner. De har fått frist til 1. februar på å foreslå hvem de vil slå seg sammen med, skriver Klassekampen.

På en konferanse i Oslo tidligere denne uken understreket ministeren at han er villig til å bruke tvang for å få gjennomført fusjoner.

- Vi har sagt at eier av institusjonene er Kunnskapsdepartementet og jeg er ikke uvillig til å gjøre vedtak om strukturendringer hvis det trengs, sa Røe Isaksen.

Frykter for kvaliteten En gjennomgang Klassekampen har gjort av de alternative fusjonsplanene viser at resultatet av reformen kan bli ni universiteter og at antallet statlige høyskoler reduseres fra tjue til åtte.

- Dette har blitt et NM i fusjon, sier Anders Kvernmo Langset, leder i Norsk studentorganisasjon. Han mener at kvalitetskravene som er satt ikke er tydelig nok, og frykter at prosessen nå er et spørsmål om hvem som skal slå seg sammen med hvem, og ikke et spørsmål om hvordan kvaliteten skal bli bedre.

Forskerbundet, som organiserer en tredel av de ansatte i universitets- og høyskolesektoren, mener kunnskapsministeren er for opptatt av størrelse framfor kvalitet.

Departemenet er uenig Kunnskapsdepartementet protesterer på Klassekampens fremstilling, og skriver i en pressemelding at regjeringen ikke har bestemt seg for å halvere antallet høyskoler.

- Vi er i gang med et stort arbeid for å styrke kvaliteten i høyere utdanning og sterkere forskningsmiljøer over hele landet. Det vil bli færre institusjoner i universitets- og høyskolesektoren enn i dag, men antallet er ikke bestemt, sier kunnskapsministeren i pressemeldingen.

Videre heter det: «Klassekampen hadde i dag en sak om at antall høyskoler kan bli halvert etter at regjeringens reform i høyere utdanning er gjennomført. Dette er en spekulasjon som står for Klassekampens regning. NTB har også omtalt saken og den er gjengitt i mange norske medier. Hovedinntrykket som etterlates er at regjeringen har bestemt seg for å halvere antallet høyskoler og det med tvang. Dette stemmer altså ikke.»

- Vårt mål er høyere kvalitet i norsk høyere utdanning og forskning. Et eksempel er at vi har varslet en betydelig styrking av lærerutdanningen. Flere av dagens høyskoler vil ha problemer med å innfri disse kravene alene og må slå seg sammen med andre institusjoner for å realisere kunnskapssamfunnet og kunne bidra til løse de store samfunnsutfordringene, sier Røe Isaksen.

Det er derfor ikke tvil om at det vil bli færre institusjoner enn i dag, men antallet er altså ikke klart, understrekes det i pressemeldingen.

(NTB/Dagbladet)