Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Antall kinesere med lungekreft har økt med 465 prosent de siste tretti årene

Kullfyring og eksos får skylda.

STØVETE: Syklister i Zhengzhou holder seg for munnen i trafikken. Finpartiklene fra eksos og kullfyring kan være svært helseskadelige. Foto: REUTERS / Stringer / NTB scanpix
STØVETE: Syklister i Zhengzhou holder seg for munnen i trafikken. Finpartiklene fra eksos og kullfyring kan være svært helseskadelige. Foto: REUTERS / Stringer / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kina har et alvorlig forurensningsproblem. Smogen kan være så tett at fly har problemer med å lande på hovedflyplassen i Beijing. Innbyggerne i samme by har ved enkelte anledninger blitt advart mot å gå ut. Det samme har skjedd i byen Habin. Og et stort antall elver har rett og slett forsvunnet de siste årene. Mange av elvene som er igjen, er sterkt forurenset.

Forurensningen får store konsekvenser for innbyggerne, særlig i byene og de mest industrialiserte områdene.

Røykingen på vei ned Ifølge Los Angeles Times har antallet kinesere med lungekreft økt med 465 prosent de siste tretti årene. 63 personer per 100 000 får nå lungekreft, ifølge avisa.

Lungekreftpasientene er ikke lenger bare kjederøykende eldre, men også unge ikke-røykere. Den voldsomme lungekreftøkningen skjer faktisk samtidig med at antallet røykere er på vei ned.

- Når vi ser pasienter som ikke røyker og som ikke har noen andre risikofaktorer, må vi anta at den mest sannsynlige årsaken er forurensning, sier Bai Chunxue ved Zhongshan-sykehuset i Shanghai til avisa.

Økt spredning av såkalte finpartikler, blant annet omtalt som PM 2.5 er trolig årsaken. Partiklene stammer fra eksos, kullrøyk og veistøv. Hovedsynderen er kullet, som anslås å fortsatt være den viktigste energikilden i landet. Ifølge Verdens Helseorganisasjon fører partiklene til dødelige luftveissykdommer

Størst om vinteren Tidligere har kinesiske myndigheter hatt streng kontroll på all informasjon om forurensningsnivået, men informasjonsmengden har økt i takt med folkets misnøye.

12. september i år vedtok myndighetene en nasjonal handlingsplan mot luftforurensning der de blant annet lover at forurensningstettheten i Beijing innen 2017 skal ned med 25 prosent.

I januar nådde forurensningen i Beijing ekstreme høyder og luftkvalitetsindeksen viste da 755.

Problemet er størst om vinteren.

Det norske utenriksdepartementet har åpnet for at ansatte ved ambassaden i Beijing kan forlate hovedstaden i de verste periodene.