FLERE OG FLERE: Stadig flere kvinner i USA havner bak lås og slå, viser en ny rapport. Foto: NTB Scanpix
FLERE OG FLERE: Stadig flere kvinner i USA havner bak lås og slå, viser en ny rapport. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Antall kvinnelige fanger i USA har eksplodert. Ingen vet hvorfor

8000 i 1970, 110 000 i dag, viser fersk rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Antall kvinnelige innsatte i USAs fengsler har eksplodert de siste fire tiåra, skriver Business Insider.

Det kommer fram i en ny rapport utarbeidet av null-profittorganisasjonen Vera Institute of Justice og the MacArthur Foundation's Safety and Justice Challenge.

I 1970 satt færre enn 8000 kvinner i amerikanske fengsler. I dag er 14 ganger så mange, nær 110 000 av 745 000 fanger i USA, kvinner.

KVINNELIG FANGE: En kvinnelig innsatt i et fengsel i Connecticut, USA, viser fram totoveringene sine. Foto: John Moore/Getty Images/AFP
KVINNELIG FANGE: En kvinnelig innsatt i et fengsel i Connecticut, USA, viser fram totoveringene sine. Foto: John Moore/Getty Images/AFP Vis mer

Til tross for denne enorme økningen av kvinnelige innsatte, konkluderer rapporten med at undersøkelser og data, som kan forklare hvorfor stadig flere kvinner havner bak lås og slå, så godt som ikke finnes.

- Få undersøkelser

- Med lite datagrunnlag og få undersøkelser av hvem kvinnene i fengslene er og hvordan de havnet der, er det ikke overraskende at det i forsøk på mer målrettet bruk av fengsler ikke er tatt hensyn til realitetene i kvinners liv, sier direktør Fred Patrick ved Vera Institute of Justice i rapporten.

Det lille man faktisk vet om de kvinnelige fangene, er at majoriteten av dem sitter inne for mindre, ikke-voldelige lovbrudd. De har som oftest også gjort seg skyldige i færre forbrytelser enn mannlige innsatte.

Ifølge den ferske rapporten er nær 80 prosent av kvinnene i fengslene er mødre, mange av dem med eneansvaret for sine barn.

Forskerne har funnet at flere faktorer spiller en større rolle ved fengsling av kvinner enn av menn, slik som traumer, fysiske eller adferdsmessige helseforstyrrelser, å være eneforsørger og fattigdom.

«Nødhjelpsleverandører»

- Lokale påtalemyndigheter har latt fengsler bli «nødhjelpleverandører» av sosiale og samfunnsmessige tjenester for kvinner som ikke var i stand til å få det de trengte utenom rettssystemet, heter det i rapporten.

PÅ CELLA: En kvinnelig fange titter ut av vinduet sitt. Foto: NTB Scanpix
PÅ CELLA: En kvinnelig fange titter ut av vinduet sitt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Enkelte eksperter på rettssystemet i USA mener de faktiske tallene på antall kvinner i amerikanske fengsler kan være enda større enn det som framkommer av rapporten.

Professor John Pfaff ved Fordham Law School skriver på Twitter at selv om den totale fengselspopulasjonen i landet kan være 745 000, så avregnes dette bare en gang i året.

Dermed kommer ikke de 11 millioner fengslingene som finner sted i løpet av et år til syne.

I lys av dette, mener Pfaff at kvinnenes situasjon kan være underrapportert i rapporten. Det er nemlig mer sannsynlig at kvinner slipper ut mot kausjon, de blir ofte dømt for mindre forbrytelser og får dermed ofte kortere straffer, påpeker han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer