FLERE PÅ TERRORLISTE: Antallet nordmenn på amerikanske myndigheters omfattende terrorliste er doblet på ett år. Her er lederen av EOS-utvalget Eldbjørg Løwer.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FLERE PÅ TERRORLISTE: Antallet nordmenn på amerikanske myndigheters omfattende terrorliste er doblet på ett år. Her er lederen av EOS-utvalget Eldbjørg Løwer. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Antall nordmenn på USAs terrorliste er doblet på ett år

Regnes som «mistenkte eller potensielle terrorister».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Antallet nordmenn på amerikanske myndigheters omfattende terrorliste er doblet på ett år.

Det melder Aftenposten. I databasen Terrorist Screening Center (TSC) registrerer amerikanske myndigheter over 500.000 personer som «mistenkte eller potensielle terrorister». Listen ble etablert etter terrorangrepene 11. september 2001.

Nå viser det seg at antallet nordmenn på den amerikanske terrorlisten har gått rett til værs det siste året, ifølge årsrapporten fra Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (EOS-utvalget).

Nokså mange Ifølge EOS-utvalget er det «registrert dobbelt så mange personer med norsk statsborgerskap i TSC som da utvalget tok opp saken med departementet i 2013».

I fjor påpekte utvalget at «et nokså stort antall norske personer» var lagt inn i basen til TSC. Bare et fåtall av disse personene var lagt inn av Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Ifølge PST legges det fra norsk side kun inn «personer som var siktet eller dømt for straffbare forhold som er relevante for TSCs formål».

Får ikke svar Hvor mange norske personer som har havnet på terrorlisten, vil ikke EOS-utvalget opplyse.

- Det kan jeg ikke si, sier lederen av EOS-utvalget Eldbjørg Løwer til Aftenposten.

Hun sier hun er bekymret over at det er navn på listen som ikke er klarert av PST. EOS-utvalget peker på at det er uvisst hvem som legger inn nordmennene på en liste over mistenkte eller potensielle terrorister i USA.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) svarer EOS-utvalget at saken har vært tatt opp flere ganger med amerikanske myndigheter i 2014 og 2015, uten at Norge har fått svar.

(NTB)