ØKT PÅGANG: Anne Lise Hagaseth, leder for coronalegevakta i Moss, forteller at det har vært stor pågang den siste tiden. Reporter: Sofie Braseth. Foto: Christian Wehus Vis mer

Coronautbrudd i Moss

Antall prøver doblet: - Mye engstelse

Det lokale utbruddet i Moss har ført til enorm pågang på coronalegevakten. Legevakt-lederen tror folk har fått en vekker.

Publisert

MOSS (Dagbladet): - Det er klart at det er mye engstelse. Det er jo veldig forståelig, når man ser at man har positive i sine områder.

Det sier Anne Lise Hagaseth, som er prosjektleder for coronalegevakten i Moss, om innbyggernes reaksjon på det lokale utbruddet.

De siste dagene har pågangen på legevakta vært stor. Før utbruddet ble rundt 50 personer testet daglig. Siden søndag har snittet økt til 125, forteller Hagaseth.

- Vi ser jo det i sammenheng med at det har vært en økning i området på positive prøver. Da får man en vekker om at pandemien ikke er over.

DRIVE-IN: Bilene sto i kø da Dagbladet besøkte coronalegevakten i Moss. Her blir en innbygger testet for covid-19. Foto: Christian Wehus / Dagbladet
DRIVE-IN: Bilene sto i kø da Dagbladet besøkte coronalegevakten i Moss. Her blir en innbygger testet for covid-19. Foto: Christian Wehus / Dagbladet Vis mer

En død

Lørdag morgen opplyser kommunen også om at en person har mistet livet etter det siste smitteutbruddet av coronaviruset i Moss.

- I går kveld, fredag 31. juli, mottok vi beskjed om at en person er død etter å ha vært smittet av coronaviruset, sier ordfører Hanne Tollerud.

Den avdøde var en eldre person og beboer ved Rosnes omsorgsboliger. Vedkommende fikk påvist koronasmitte søndag 26. juli. Den avdøde ble overført til Peer Gynt Helsehus for behandling etter å ha blitt alvorlig syk grunnet corona, og døde her fredag kveld. Pårørende er informert.

Coronadødsfallet settes i forbindelse med bryllupsfesten som knyttes til smittespredningen i kommunen.

Nye smittetilfeller

Torsdag ble det bekreftet to nye smittetilfeller i Moss kommune. Og lørdag morgen opplyser kommunen at ytterligere to har fått påvist smitte.

De to siste som har fått påvist smitte tilhører samme familie, og begge er isolert hjemme, ifølge kommunen.

- Smitteoppsporing er i igangsatt og nærkontaktene blir oppringt. De to nye smittetilfellene har så langt vi har informasjon om per i dag ingen tilknytning til de andre tilfellene i Moss den siste tiden, skriver kommunen.

Kontakter kommunen

Kommuneoverlege Kristian Krogshus opplever at stadig flere mossinger begynner å bli bekymret.

Spesielt har mange tatt kontakt med kommunen om det private selskapet som kobles til én av tre smitteklynger.

- Vi har fått mange henvendelser om hvorvidt det kan være et arrangement som de selv har vært på, sier Krogshus til Dagbladet.

For ikke å spre unødvendig frykt har de derfor gått ut med flere detaljer om selskapet, forteller han.

Sommerforkjølelse

På coronalegevakten i Moss testes innbyggerne i kommunene Våler, Råde og Vestby, i tillegg til Moss.

Det utgjør cirka 83 000 mennesker.

Det er vanskelig å estimere hvor mange av dem som testes som kan kobles direkte til utbruddet, forteller Anne Lise Hagaseth.

- Vi tester selvfølgelig nærkontakter av dem som er definert som positive. Men vi har også veldig mange andre som vi tester. Det har vært en økt pågang generelt. Det har vært mye sommerforkjølelse også.

Alle med symptomer på covid-19 bør testes, skriver FHI. Hoste og feber skaper med andre ord mer uro enn vanlig.

- Når man får forkjølelse, er det naturlig å tenke at det er like symptomer som corona, og man blir litt ekstra engstelig. Spesielt når man vet at det har vært en del positive de siste dagene i vårt område, sier Hagaseth.

En annen bekymring er at situasjonen skal eskalere.

- Vi hadde jo en lockdown, som nok har vært en stor belastning for mange, og gitt mange utfordringer. Mange er nok engstelige for at vi skal komme dit at vi må gå i lockdown igjen.

Ordfører: - Kraftig advarsel

Moss-ordfører Hanne Tollerud (Ap) forteller at de har økt bemanningen ved coronalegevakten.

- Det er en enorm pågang, sier Tollerud til Dagbladet.

Moss er den eneste kommunen i landet som har hatt stigende smittetall de siste to ukene. Det viser en oversikt fra Dinside.

Tollerud kaller det lokale utbruddet for «en kraftig advarsel».

- Nå er det nok mange som vender tilbake fra ferie, og mange har vært ute og reist. Det er klart at vi skal være obs på den tida vi går inn i, og at risikoen for smitte nok er ganske omfattende, sier hun.

Får sykehushjelp

På pressebrifingen torsdag fortalte kommuneoverlege Kristian Krogshus at de nå vil få hjelp til å håndtere pågangen på coronalegevakten.

- Vi har, som dere har hørt, hatt en stor pågang av innbyggere som ønsker å bli testet for coronavirus. Mange har dessverre måttet vente lenge på å komme gjennom på telefonen, sier Krogshus.

- Vi fikk en veldig hyggelig henvendelse fra Sykehuset Østfold i går, hvor sykehuset tilbyr seg å teste våre ansatte. Det setter vi veldig pris på, opplyser han videre.

Alle som jobber i helsevesenet i Moss, og som har vært i utlandet, skal nemlig testes før de kan starte i arbeidet med pasienter - selv om de har vært i såkalt grønne land.

- Vi forventer en økning i antall ansatte som skal testes nå som ferien går mot slutten, og er veldig glade for at sykehuset vil bistå oss med det, sier Krogshus.

- På den måten blir vår coronatelefon, som vi har oppbemannet ytterligere, forbeholdt innbyggere som ikke er ansatt i kommunen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer