Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Antall terrorangrep mer enn sjudoblet siden 2000

Antall terrorangrep på verdensbasis økte fra 1.812 i 2000 til 13.370 i 2014. Eksperter tror vi kan vente flere angrep i Vesten i framtiden.

 TERROR:  Antallet terrorangrep øker med årene. Her fra en propagandavideo tatt av IS. Foto: Scanpix
TERROR: Antallet terrorangrep øker med årene. Her fra en propagandavideo tatt av IS. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2014 mistet 32.658 mennesker livet i terrorangrep, ifølge tall fra tenketanken Institute for Economics and Peace. Det er 80 prosent flere enn året før og nesten ti ganger så mange som i 2000, da 3.316 ble drept, skriver Aftenposten.

78 prosent av de drepte i terrorangrep i 2014, døde i fem land: Pakistan, Irak, Nigeria, Afghanistan og Syria. Så langt har angrepene vært konsentrert om å skaffe seg kontroll over land, men nyere grupperinger som utfører terror kan utgjøre en større trussel mot Vesten og Europa, mener eksperter.

Ifølge NUPI-forsker Morten Bøås finnes det et skille mellom eldre og nyere grupper: For eldre grupper som Taliban og Al-Qaida er målet å slite ut myndighetene og Vesten, mens for eksempel ekstremistene i IS har en annen strategi. De ønsker å provosere og dra Vesten inn i krigføringen fordi de livnærer seg av kaoset, mener Bøås.

Med IS' tap av territorium i 2015 kan det komme en endring, mener den amerikanske tenketanken Stratfor. Dersom ekstremistgruppen føler seg utsatt på hjemmebane, kan det føre til flere terrorangrep utenfor Midtøsten i et forsøk på å opprettholde status.

- Vi må nok vente flere forsøk på terrorangrep i Europa. Men vi vil nok også se flere arrestasjoner. Noen vil nok slippe igjennom, men det er ofte tilfeldig hvem, sier forsker Anne Stenersen ved Forsvarets forskningsinstitutt til Aftenposten.

Av terrorangrepene der gruppen som sto bak er kjent, sto IS og Boko Haram for 51 prosent i 2014. Totaltallet for 2015 er ikke klart, men i første halvdel av året skjedde det omtrent like mange terrorangrep som i samme periode i rekordåret 2014.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media