Antallet causals doblet på to år

Økt narkotikabruk og lavere terskel for vold, også mot tilfeldige tredjepersoner, er trenden i fotballpøbel- miljøene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||BERGEN/OSLO (Dagbladet): De siste to åra er antallet norske voldelige fotballsupportere, såkalte casuals, blitt mer enn doblet, opplyser
politiet. Gruppene er blitt mer kriminelle og har fått koblinger til kriminelle nettverk.

— Det siste året har vi sett at det har kommet til personer i casualsmiljøene som er kjent for politiet fra andre kriminelle nettverk, sier Morten Løw Hansen, leder av etterretningsavsnittet for organisert kriminalitet i Oslo.

Narkotika og torpedoer Blant annet har de støtt på personer fra MC-miljøene og folk som tidligere er straffet for narkotika- og torpedovirksomhet. Hansen har landets fremste eksperter på fotballpøbler i sin stab.

Fra 2007 har antallet casualsøkt fra 150 til rundt 350, ifølge politiet.

MASSESLAGSMÅL: Til sammen 42 personer ble tatt etter flere sammenstøt mellom såkalte causals fra Vålerenga og Brann i Oslo 19. april 2009. Foto. JOHN OLAV TOLLEFSRUD/DAGBLADET
MASSESLAGSMÅL: Til sammen 42 personer ble tatt etter flere sammenstøt mellom såkalte causals fra Vålerenga og Brann i Oslo 19. april 2009. Foto. JOHN OLAV TOLLEFSRUD/DAGBLADET Vis mer

I 2009 var det 80 hendelser tilknyttet til casuals-miljøene hvor politiet måtte gripe inn. Det var en markant økning i forhold til året før hvor man hadde 55 slike hendelser. Dette gjaldt alt fra ordensforstyrrelser til store masseslagsmål.

— Hvis vi ikke greier å stoppe dette nå, vil vi kunne få danske og svenske tilstander, sier han. I våre broderland har volden fra supportmiljøene økt betraktelig de siste åra.

Yngre og mer voldelige Forestillingen om at dette miljøet består av voksne menn med jobb og familie, stemmer ikke overens med det bildet politiet har.

— De siste åra synes det som om dette miljøet har økt aktivitet, større reisevirksomhet, økt narkotikabruk og lavere terskel for vold, også til dels mot tilfeldige tredjepersoner, sier politioverbetjent Hans S. Salbu ved etterretningsavdelingen i Hordaland politidistrikt.

TRUET: Sikkerhetssjef i Viking Fotball, Gisle Oseberg, har selv blitt truet av folk han nektet innpass på fotballkamp. Foto: MARIE VON KROGH/DAGBLADET
TRUET: Sikkerhetssjef i Viking Fotball, Gisle Oseberg, har selv blitt truet av folk han nektet innpass på fotballkamp. Foto: MARIE VON KROGH/DAGBLADET Vis mer

Salbu anslår at miljøet i Bergen teller et sted mellom 50 og 80. I 2009 overtok Kripos den nasjonale koordineringsrollen for politiets innsats mot fotballpøbler, og politidistriktene samarbeider nå om å få kartlagt miljøene. De største casuals-miljøene finner man rundt klubbene Brann, Vålerenga, Lillestrøm, Start og Fredrikstad.

Gjennomsnittsalderen i miljøet er synkende, ifølge politiet. Miljøet har en stadig større andel straffedømte personer, og narkotikabruk synes økende.

Ønsker ny lov Nå ønsker politiet en ny lov.

— Vi trenger et virkemiddel som gir oss mulighet til stenge risikosupporter ute fra kamparenaer, men også fra andre steder hvor de oppholder seg, som klubber og stampuber, sier advokat Kai Spurkeland ved strategisk stab i Oslo-politiet.

VIL TA OPPGJØR MED PØBLENE: Aps Jan Bøhler vil at politiet skal kunne stengte fotballpøblene ute Foto: ELISABETH SPERRE ALNES/DAGBLADET
VIL TA OPPGJØR MED PØBLENE: Aps Jan Bøhler vil at politiet skal kunne stengte fotballpøblene ute Foto: ELISABETH SPERRE ALNES/DAGBLADET Vis mer

Politiet får støtte fra 1. nestleder i Stortingets justiskomité, Jan Bøhler (Ap).

— Det er ingen grunn til at fotballklubbene skal måtte drive politiarbeid, sier Bøhler, som nå jobber i Ap?s justisfraksjon for å få gjennomslag for lovendringen.

En av dem som har opplevd trusler etter utestenging av fotballpøbler er sikkerhetsansvarlig i Viking, Gisle Oseberg. Han har mottatt en rekke drapstrusler og fått en egen hatside på nettet.

SKEPTISK TIL NY LOV: — Vi har en klar arbeidsdeling i dag: Alt som skjer på stadion har fotballen ansvaret for, mens politiet tar det som skjer utenfor. Den ordningen fungerer bra, sier Dag Vestlund, arrangementssjef i Norges Fotballforbund.
Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX
SKEPTISK TIL NY LOV: — Vi har en klar arbeidsdeling i dag: Alt som skjer på stadion har fotballen ansvaret for, mens politiet tar det som skjer utenfor. Den ordningen fungerer bra, sier Dag Vestlund, arrangementssjef i Norges Fotballforbund. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX Vis mer

— I løpet av de siste ti åra har denne jobben blitt mye mer utsatt. I dag må vi som enkeltpersoner ta støyten, sier Oseberg.

Skeptisk til ny lov — Vi har en klar arbeidsdeling i dag: Alt som skjer på stadion har fotballen ansvaret for, mens politiet tar det som skjer utenfor. Den ordningen fungerer bra, sier Dag Vestlund, arrangementssjef i Norges Fotballforbund.

Talsmann Espen Knutsen i Klanen, supporterklubben til Vålerenga, er skeptisk til en ny lov.

— Det kan bli mange navnelister. I Klanen har vi hatt dialog med disse guttene i flere år. Jeg ser færre av dem på tribunene i år enn tidligere, sier han.

Dagbladet har prøvd å få kommentarer fra casuals-miljøene, men uten å få svar.