FLERE DØDE:  Slektninger bærer en person som ble drept i en veibombe i Ghazni, Afghanistan. Ifølge lokale offisielle ble minst 16 sivile afghanere drept angrepet. Også i Jalalabad ble 12 personer drept da en varebil ble sprengt i stykker. Foto: Naweed Haqjoo / Epa / Scanpix
FLERE DØDE: Slektninger bærer en person som ble drept i en veibombe i Ghazni, Afghanistan. Ifølge lokale offisielle ble minst 16 sivile afghanere drept angrepet. Også i Jalalabad ble 12 personer drept da en varebil ble sprengt i stykker. Foto: Naweed Haqjoo / Epa / ScanpixVis mer

Antallet skadde og drepte sivile steget med 43 prosent i Afghanistan

Ny rekord i antall drepte, ifølge FN-tall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tall fra FN-organisasjonen til Afghanistan, UNAMA, viser at situasjonen i det voldsherjede landet blir stadig verre: Flere sivile afghanere blir skadd og drept i 2015, viser en statistikk som går fra 2009 og fram til i dag. Nå går FN-organisasjonen ut og ber partene om å unngå at sivile blir skadelidende.

- FN ber alle parter i konflikten om å gjøre alt de kan for å forhindre å skade sivile. Spesielt bør partene stoppe med å bruke bombekastere og raketter i områder hvor sivile bor, sier Nicholas Haysom, UNAMAs spesialutsending til Afghanistan.

Flere kvinner og barn I løpet av de tre første månedene av 2015 har antall sivile drepte økt kraftig. Kamper mellom regjeringsstyrker og opprørere førte til at så mange som 521 sivile er skadd og drept hittil i år (136 sivile drept og 385 skadd).
 
Mellom 1. januar og 31. mars har UNAMA registrert at 62 sivile ble drept og 204 ble skadd i rakett- og bombeangrep, som er hele 43 prosent mer enn fjoråret. 2014 var et mye mer voldelig år enn de foregående, så voldssituasjonen blir verre og verre.

I tillegg blir stadig flere kvinner skadd og drept, og gikk opp med 15 prosent i forhold til fjoråret. 55 kvinner er hittil drept og 117 sakdd. Også flere barn blir skadelidende i den stadig mer opphetede konflikten.

Ber Taliban stoppe målrettede angrep Det er opprørerne som står bak det meste av drapene og volden mot de sivile. Taliban har påtatt seg ansvaret for 48 drap, inkludert drap på stammeledere, dommere, anklagere og folk i regjeringsapparatet.

- FN ber Taliban stoppe å angripe personer som ikke er direkte med i kampene. Angrepene mot sivile er strengt forbudt ifølge internasjonal rett, sier Gerogette Gagnon i UNAMA.