ARABISK VÅR: Antallet terrorangrep har økt med 150 prosent siden 2009, ifølge ny studie. Den arabiske våren får delvis skylda. Her avfyrer en sunnimuslimsk mann med maske våpenet sitt i Tripoli i Libanon. Foto: Reuters/Omar Ibrahim/NTB Scanpix
ARABISK VÅR: Antallet terrorangrep har økt med 150 prosent siden 2009, ifølge ny studie. Den arabiske våren får delvis skylda. Her avfyrer en sunnimuslimsk mann med maske våpenet sitt i Tripoli i Libanon. Foto: Reuters/Omar Ibrahim/NTB ScanpixVis mer

- Antallet terrorangrep har økt med 150 prosent på fem år

Den arabiske våren får mesteparten av skylda for voldsbølgen som har herjet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Antallet angrep fra terrorgrupper og andre ikke-statlige grupperinger rundt om i verden har økt betraktelig de siste åra, ifølge analysegruppa IHS.

- I 2009 ble det registrert totalt 7217 angrep fra åpne kilder, mens det i 2013 økte med nesten 150 prosent til 18 524 angrep, sier Matthew Henman ved terror- og opprørssenteret ved IHS.

- Høyest aktivitet i Midtøsten I en fersk studie konkluderer analysegruppa med at «den arabiske våren» har mye skyld i voldsbølgen, men også pågående situasjoner som den blodige borgerkrigen i Syria og de hyppige selvmordsangrepene i Irak gjør at tallene øker.

- Den høyeste aktiviteten var i Midtøsten, med betydelige innslag av vold. I 2013 ble det registrert en økning i aktivitet fra ikke-statlige væpnede grupper i Tunisia, Egypt og Libya. Angrep i Tunisia økte fra 21 i 2012 til 72 i 2013, og i Egypt økte det fra 63 i 2012 til 431 i 2013, sier Henman.

Han beskriver at voldsbølgen «spredte» seg til deler av Afrika og Sør-Asia.

Analysegruppa definerer et angrep som enhver hendelse der en enkeltperson, grupperinger eller organisasjoner begår en politisk eller ideologisk motivert handling med mål om å tvinge andre til å handle i samsvar med deres formål, som resulterer i død, skade eller forstyrrelse.

IHS lister også opp fjorårets ti mest aktive ikke-statlige, væpnede grupperinger:
1. Barisan Revolusi Nasional (Thailand) 
2. Taliban 
3. Islami Chhatra Shibir (Bangladesh) 
4. Communist Party of India — Maoist 
5. Al-Qaida i Irak
6. Al-Shabaab (Somalia)
7. FARC (Colombia) 
8. New People's Army (Philippines) 
9. Jabhat al-Nusra (Syria) 
10. Nepals kommunistiske parti (maoistisk)