Antar at ransakelsesordren kommer «rimelig snart»

Justisminister i USA, Merrick Garland, sa under kveldens pressekonferanse at ransakelsesordren vil bli offentliggjort. Rettsviter Sofie Høgestøl mener at man dermed kan anta at den vil bli offentliggjort «rimelig snart».

RANSAKELSESORDRE: Dagbladets USA korrespondent Vegard Kvaale kommenterer uttalelsene til USAs justisminister Merrick Garland. Reporter: Vegard Kvaale. Programleder: Vegard Krüger Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Justisminister i USA, Merrick Garland, kom med en overraskende pressekonferanse torsdag kveld i etterkant av ransakingen av Donald Trumps hjem i Florida tidligere denne uka.

Justisdepartementet har nå bedt om at ransakelsesordren offentliggjøres - det betyr altså grunnlaget for hvorfor Trumps hjem ble gjennomsøkt av FBI. Garland fortalte også at han personlig godkjente ransakelsen av Trump.

Rettsviter Sofie Høgestøl er spent på hvor detaljert ransakelsesordren eventuelt vil være.

- Den vil inneholde informasjon om hva de spesifikt ønsket å finne, og selve grunnlaget for ransakelsen. Men jeg er spent på hvor detaljert den eventuelt er, sier hun til Dagbladet.

Godkjente ransakelsen selv

Hun bet seg merke i at det var Garland selv som godkjente ransakelsen av Trumps eiendom.

- Det sier noe om på hvilket nivå en slik beslutning blir tatt i USA. En justisminister der har en annen funksjon enn justisministeren i Norge, han er øverste påtalemyndighetansvarlig.

Kveldens pressekonferanse var etterlyst av Trump-tilhengerne, som ønsker en forklaring på ransakelsen.

- Garland er ordknapp, og tar ikke imot spørsmål. Hovedbudskapet hans var at de følger loven, men at de ikke kan si så mye om en pågående etterforskning. Han gjør også et poeng av at alle skal være like for loven.

- Men han forklarer ikke årsaken for ransakelsen. Han forklarer ikke de underliggende sakskompleksene, hva de lette etter eller hvorfor de valgte å ransake boligen, legger hun til.

Det hvite hus var ifølge Reuters ikke klar over at Garland ville komme med en uttalelse torsdag kveld.

VALGKAMP?: Donald Trump publiserte tirsdag 9. august en kryptisk video på sitt sosiale medium Truth Social. Videoen kan minne om en valgkampanjevideo. Vis mer

Ransakingen

Det er første gang Garland uttaler seg offentlig siden ransakelsen av tidligere president Donald Trumps eiendom Mar-a-Lago i Florida.

Det kom ikke fram hvor raskt en domstol kan godkjenne offentliggjøringen av arrestordren.

Hittil hadde verken justisdepartementet eller FBI uttalt seg offisielt om ransakingen av Trumps eiendom i Mar-a-Lago i Florida mandag kveld. Det var Trump selv som opplyste om raidet, som han hevder er et angrep fra Demokratene.

Mar-a-Lago, Trumps luksuseiendom i Florida, ble ransaket av FBI-agenter. Video: AP Vis mer

Trump er forbannet

Trump og flere av hans republikanske støttespillere har anklaget president Joe Bidens justisminister for å bruke rettsvesenet som et politisk våpen mot ham. Trump har vist til denne påståtte heksejakten i sitt forsøk på å få flere til å donere penger til hans politiske kampanje.

Hans tidligere visepresident Mike Pence har krevd at Garland forklarer seg offentlig om hvorfor FBIs aksjon ble godkjent.

Trump mottok i våres en rettslig begjæring der det amerikanske justisdepartementet etterlyste dokumenter de mente han ikke hadde gitt fra seg tidligere i år, skriver New York Times torsdag. Avisa viser til tre kilder med kjennskap til saken. Ekspresidenten hadde før dette levert tilbake flere esker med dokumenter han urettmessig tok med seg da han flyttet ut av Det hvite hus, ifølge avisa.

Begjæringen antyder at departementet hadde prøvd flere metoder før det ble utstedt en ransakelsesordre og FBI-agenter troppet opp ved Mar-a-Lago mandag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer