Klimakrisen:

Antarktis kan bli grønn

Alger gjør at snøen i Antarktis får en grønnfarge. Dette er begynnelsen på et nytt økosystem, sier klimaforskere.

GRØNN SNØ: Et engelsk forskerteam mener at den grønne snøen kommer til å spre seg på grunn av global oppvarming. Foto: AFP.
GRØNN SNØ: Et engelsk forskerteam mener at den grønne snøen kommer til å spre seg på grunn av global oppvarming. Foto: AFP. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste kjenner til årsaken til gul snø, men grønn snø er fortsatt et ukjent fenomen. Men dette kan nå bli normalen i Antarktis. Forskere mener at klimaendringer og høye temperaturer har gjort at mikroskopiske alger blomstrer på overflaten av smeltende snø og gir snøen et tydelig grønnskjær.

KAN BLI MER: Eksistensen av algene i Antarktis har lenge vært kjent, men omfanget av dem er først blitt dokumentert nå. Foto: AFP.
KAN BLI MER: Eksistensen av algene i Antarktis har lenge vært kjent, men omfanget av dem er først blitt dokumentert nå. Foto: AFP. Vis mer

Det er et forskningsteam fra Universitetet i Cambridge og den statlige britiske forskningsorganisasjonen British Antarctic Survey som står bak studien. Eksistensen av algene i Antarktis har lenge vært kjent, men omfanget av dem er først blitt dokumentert nå.

- Dette er et betydelig framskritt i vår forståelse av landbasert liv på Antarktis, og hvordan det kan endre seg i løpet av de kommende åra når klimaet blir varmere, skriver Dr. Matt Davey i forskningsrapporten.

NY OPPDAGELSE: Forskere har oppdaget denne lyden fra Antarktis, som egentlig har en frekvens som ingen mennesker kan høre. Video: CNN Vis mer

Rekordvarme

Forskerne har undersøkt mer enn 1600 felt med algeblomster på snøen, spredd rundt på den antarktiske halvøya. Til sammen utgjør disse feltene nesten 2 kvadratkilometer, skriver avisa The Guardian.

Nesten to tredjedeler av de grønne algeoppblomstringene ble funnet på små, lavtliggende øyer rundt halvøya, som har opplevd noe av den mest intense oppvarmingen i verden, med nye temperaturrekorder som ble satt i februar.

Snøalgene var mindre iøynefallende i kaldere, sørlige regioner.

Vil spre seg

Alger tar opp karbondioksid, og forskerne anslår at algene på Antarktishalvøya binder karbondioksid tilsvarende 875 000 bilturer.

Selv om flere alger vil føre til mer karbonbinding, vil den grønne snøen også føre til en reduksjon av jordoverflatens albedo, altså refleksjon av solstråler. Hvit nysnø reflekterer rundt 80-85 prosent av varmen, mens grønn snø bare reflekterer rundt 45 prosent.

Ifølge studien kommer de grønne algene til å spre seg med global oppvarming.

NORDPOLEN: Vanligvis oppstår de store hullene i ozonlaget over Antarktisk. Det var derfor meg forbauselse at forskere oppdaget det rekordstore hullet over Arktis. Video: Copernicus / NASA Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer