Antatt ebolasyk brite døde i Makedonia, bygg og hotell sperret av, fly sjekkes og spansk sykepleiers lege slakter rutinene

Ebola-smittefrykt flere steder.

PRESSEKONFERANSE: Jovanka Kostovska (foran mikrofonene) i de makedonske helsemyndighetene orienterer om den 58 år gamle mannen som døde av indre blødninger - hvilket gjør at det mistenkes at han var smittet av ebola - torsdag. Foto: AP Photo/Boris Grdanoski/NTB Scanpix
PRESSEKONFERANSE: Jovanka Kostovska (foran mikrofonene) i de makedonske helsemyndighetene orienterer om den 58 år gamle mannen som døde av indre blødninger - hvilket gjør at det mistenkes at han var smittet av ebola - torsdag. Foto: AP Photo/Boris Grdanoski/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En britisk mann (58) som mistenkes å ha vært smittet med ebolaviruset, har dødd i Skopje i Makedonia, opplyser landets myndigheter torsdag kveld.

Mannen skal ha dødd av indre blødninger, ifølge opplysningene som ble lagt fram av helsemyndighetenes Jovanka Kostovska på en pressekonferanse i 21-tida, norsk tid.

Indre blødninger er blant symptomene på ebolaviruset. Pasienter har også feber, diaré og oppkast.

Det kommer imidlertid fram at mannen ikke hadde vært i Afrika de siste dagene. Han skal ha vært i Makedonia den siste uka før han døde.

Hotell sperret, tsjekkisk mann syk En annen britisk statsborger har torsdag også vist symptomer på virussmitte.

Ifølge Sky News har makedonske helsemyndigheter nå sperret av hotellet som de har bodd på.

I 21-tida torsdag kveld meldes det at en tsjekkisk mann er innlagt på sykehus i Praha i Tsjekkia med symptomer på ebola, opplyser en talsmann for sykehuset.

Mannen har nylig vært på reise i Liberia og er nå lagt i isolat på Bulkova-sykehuset i den tsjekkiske hovedstaden.

Blodprøvene av mannen er sent til analyse i Tyskland.

Paris-bygg stengt Litt tidligere kom det melding om at franske myndigheter stengte av en bygning i Paris på grunn av mistanke om ebolasmitte.

Det meldte NTB.

Ifølge Le Monde hadde en person fra Guinea «ebolaliknende symptomer».

- Bygget er stengt av for å undersøke dette, sa prefekt Jean-Luc Nevache i Val-D'Oas, som understreker at de velger å sjekke for å være på den sikre siden.

Bygningen, som kort tid etter skal være åpnet igjen, ligger i Cergy-Pontoise utenfor Paris. Det ble avkreftet at det dreide seg om ebola.

- 60 personer i bygget Ytterligere én person skal også ha «vist ebolasymptomer» den franske byen. 60 personer var inne i bygningen før sperringen ble fjernet.

Ifølge RTL ble bygget sperret av som en forholdsregel.

Det er også kommet fram at Storbritannia nå vil innføre sjekker av passasjerer som flyr inn til Heathrow og Gatwick fra de ebola-rammede områdene.

- BLITT VERRE:  Teresa, den spanske sykepleieren som var den første europeeren som ble smittet av ebola, skal ha blitt verre. Foto: REUTERS/NTB Scanpix
- BLITT VERRE: Teresa, den spanske sykepleieren som var den første europeeren som ble smittet av ebola, skal ha blitt verre. Foto: REUTERS/NTB Scanpix Vis mer

Også på Eurostar, høyhastighetstoget som går fra London til Paris og Brussel, vil passasjerer bli sjekket. 

USA innførte lignende tiltak onsdag.

Sykepleieren er blitt verre Samtidig er det blitt kjent at den spanske sykepleieren Teresa Romero Ramos, som var den første europeiske personen som fikk påvist virussykdommen, er blitt verre.

Broren og familien skal ha blitt bedt om å komme til sykehuset umiddelbart.

En ebolalege mener beskyttelsesdrakten var for liten, skriver den første legen som behandlet Ramos i et kritisk brev til sine overordnede.

Juan Manuel Parra er blant de fem personene som er isolert i Madrid på grunn av frykt for ebolasmitte. Parra hadde pasientansvaret for kvinnen i de 16 timene fra hun ble innlagt på sitt lokale sykehus Alcorcon mandag morgen, skriver El Pais.

Til tross for at man tidlig mistenkte at kvinnen var smittet av det dødelige ebolaviruset, ramser han i brevet opp en rekke sikkerhetsrutiner som ble brutt.

Parra løp en stor smitterisiko da han var nødt til å ta på og av beskyttelsesdrakten opptil 13 ganger i løpet av dagen.

- Ga beskjed Parra skal gjentatte ganger ha gitt ledelsen beskjed om det dårlige utstyret, og da han først på ettermiddagen fikk på seg sykehusets sikreste beskyttelsesdrakt, var den så liten at huden hans var blottet.

Da kvinnens diaré og blødninger ble forverret, ba legen i 18-tida mandag sine overordnede om at kvinnen måtte bli flyttet til en sikker, isolert avdeling ved et større sykehus.

Det skal ha drøyd helt fram til midnatt før kvinnen ble overført til Carlos III-sykehuset i Madrid.

Legen ba selv om å bli innlagt på sykehus onsdag kveld. Parra fikk ifølge ham selv først vite gjennom pressen at pasienten hans hadde testet positivt på ebola.

(Dagbladet/NTB)