Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

MC-klubben Satudarah

Antatt gjengleder fengslet

Den antatte presidenten (35) for Oslo-avdelingen av Satudarah MC er siktet for vold og frihetsberøvelse. Tirsdag ble varetektsfengslingen forlenget med fire uker.

ARRESTERT OG SIKTET: Den 35 år gamle mannen som er utpekt som leder av Satudarahs Oslo-avdeling sitter varetektsfengslet, siktet for grov kroppsskade og frihetsberøvelse. Foto: Privat
ARRESTERT OG SIKTET: Den 35 år gamle mannen som er utpekt som leder av Satudarahs Oslo-avdeling sitter varetektsfengslet, siktet for grov kroppsskade og frihetsberøvelse. Foto: Privat Vis mer

Tre personer er pågrepet og varetektsfengslet etter en voldsepisode på Nedre Romerike i slutten av juni. Politiet ønsker ikke å gå nærmere inn på hvor hendelsen skjedde.

Alle tre er siktet for grov kroppsskade, som har en strafferamme på inntil ti års fengsel.

- Politiet mener én eller flere av de siktede har en tilknytning til Satudarah, sier Christoffer Wiborg Seyfarth, politiadvokat i Øst politidistrikt, til Dagbladet.

Dagbladet kjenner identiteten til de siktede. En av dem, en 35-åring, som i går fikk forlenget oppholdet i varetekt med fire uker, skal være presidenten i MC-klubben Satudarahs Oslo-avdeling.

35-åringen er i samme sak også siktet for frihetsberøvelse.

Dagbladet har vært i kontakt med Trygve Staff, som er mannens advokat. Han har ingen kommentar til fengslingskjennelsen.

- Min klient er ikke interessert i dialog med eller gjennom Dagbladet, sier Staff.

TV 2 omtalte saken i etterkant av mannens første fengslingsmøte i begynnelsen av juli, og ifølge kanalen nekter mannen straffskyld.

Begjæres løslatt

To andre personer er pågrepet og varetektsfengslet i samme sak. Begge er under 20 år.

- Min klient bekrefter at han har vært på åstedet, og at det har vært en konfrontasjon mellom de impliserte, men de nærmere omstendigheter må klarlegges, sier advokat Henrik Nikolai Bliksrud i advokatfirmaet Elden.

Klienten hans ble tirsdag varetektsfengslet for fire nye uker.

Den tredje personen skal i nytt fengslingsmøte på torsdag.

- Han nekter straffskyld etter siktelsen, sier 18-åringens advokat, Bjørn Erik Rødser fra advokatfirmaet Storrvik.

Han påpeker at de fleste dokumentene er klausulert, og at han ikke kan kommentere saken ytterligere.

- Vi kommer til å begjære ham løslatt i morgen, sier Rødser om klienten.

Flere hypoteser

Den aktuelle voldshendelsen skjedde 28. juni og ble ikke gjort kjent på Øst politidistrikts twitterkonto. 35-åringen ble pågrepet samme kveld.

- Offeret i saken er en ung mann som er kjent for politiet fra før, både i Oslo og i Øst politidistrikt, sier Seyfarth.

PÅTALE: Christoffer Wiborg Seyfarth er politiadvokat i Øst politidistrikt. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
PÅTALE: Christoffer Wiborg Seyfarth er politiadvokat i Øst politidistrikt. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Politiadvokaten forteller at det gjenstår en rekke etterforskingsskritt.

- Vi gjennomgår teledata og skal gjøre oppfølgingsavhør av de siktede i saken. Det gjenstår også avhør av fornærmede i saken, sier Seyfarth

Politiet har foreløpig ikke klarlagt foranledningen til voldshendelsen.

- Det kan være et oppgjør i et kriminelt miljø, og det kan være personlig. Vi tester de ulike hypotesene, sier Seyfarth.

Politiet utelukker ikke flere pågripelser i saken.

Etablering

35-åringen forsøkte i 2018 å etablere en Oslo-avdelingen av den internasjonale såkalte 1 %-klubben Satudarah. Et bilde fra Linderud senter som ble lagt ut på sosiale medier, dokumenterte møtet mellom en toppleder i Satudarah og den da 33-år gamle Oslo-mannen.

I midten, foran på bildet, står mannen som har narkotika, vold, kidnapping, brudd på våpenloven og ran på rullebladet. Kort tid etter ble han pågrepet og dømt til fengselsstraff.

To år seinere slapp han ut og 1. april i år skrev medlemmer av Satudarah under på en husleiekontrakt. Et gult, nedslitt hus på Bjørkelangen ble innviet som Satudarahs klubblokale.

På bilde som ble spredt på sosiale medier poserer 35-åringen foran klubbens logo i huset i sentrum av Bjørkelangen.

Fryktet oppgjør

Det gikk ikke upåaktet hen hos politiet eller i kommunen.

- De trodde de kom til en tannløs kommune med nedlagt lensmannskontor, men her møter de meg og et helt lokalsamfunn som vil ha dem bort, sa politikontakt i Bjørkelangen, Svein Engen.

Den tidligere lensmannen fryktet at oppgjør mellom kriminelle gjenger skulle spre seg til Bjørkelangen.

Kommunen fattet et hastevedtak som medførte øyeblikkelig bruksforbud av lokalene, og politiet ble bedt om å bistå med kaste å klubben på gata.

I et eksklusivt intervju med et medlem av Satudarah kom det fram at klubben hadde etablert seg fire steder i Norge. Oslo, Stavanger, Tønsberg og Kristiansand.

Dagbladet kjenner til at Satudarah forsøker å etablere seg på to andre steder i Norge.

- Vi vokser fort, sa Satudarah-medlemmet til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!