Antatt gjerningsmann pågrepet etter trikkeskyting

Tre personer drept, og fem skadd, etter at mann åpnet ild inne på trikk i Utrecht.

UTRECHT: Flere er skadet etter skyting på trikk i Utrecht, Nederland. Video: AP / Scanpix. Reporter: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Politiet bekreftet under en pressekonferanse mandag at de har pågrepet Gökmen Tanis (37), som er mistenkt for å stå bak skytingen på en trikk i Utrecht mandag formiddag.

Pågrepet under pressekonferanse

Det var helt i slutten av en pressekonferanse med ordfører, politi og påtalemyndigheten i Utrecht, at meldingen om pågripelsen kom.

- Vi har nettopp blitt informert om at den mistenkte har blitt pågrepet, sa Utrechts politisjef Rob van Bree.

Tanis ble pågrepet på en adresse i sentrum av Utrecht.

Beskjeden om pågripelsen kom etter at politiet hadde innledet pressekonferansen med å si at de ikke hadde funnet gjerningsmannen, men at de hadde pågrepet en annen mistenkt.

Gökmen Tanis er en kjenning av politiet, bekrefter justisminister Ferd Grapperhaus.

- Ja, den mistenkte var kjent for justisdepartementet. Han hadde et kriminelt rulleblad. Men det er det vi vet, og jeg kan ikke gi flere detaljer, sier han, ifølge NTB.

Antar terroristisk motiv

Gjerningsmannen drepte tre, og såret ytterligere fem da han åpnet ild inne på trikken. Tre av de skadde har livstruende skader.

Politiet har også pågrepet en person i tillegg til den antatte gjerningsmannen, men det er fremdeles uklart på hvilken måte vedkommende er knyttet til saken.

Politiet gikk tidlig ut med at de antar at gjerningsmannen har hatt terroristisk motiv, men utelukker heller ikke andre årsaker, som «familiære grunner», ifølge Independent.

Det var rundt klokka 10.45 at en person løsnet skudd om bord på en trikk i Nederlands fjerde største by Utrecht.

Tre personer ble drept og fem skadd, tre av dem livstruende.

- Jeg gjorde ikke noe!

Nederlandsk antiterrorpoliti rykket mandag formiddag ut til åstedet, 24.-oktober-plassen (etter FNs stiftelsesdato). Ambulansepersonell drev ifølge øyenvitner førstehjelp på skadde som ble fløyet til sykehus i helikopter. Politiet avhørte ved lunsjtid fortsatt passasjerer i trikken.

Jimmy de Koster, en nabo til åstedet, sier han hørte skudd da han kom hjem fra jobb og sto på rødt lys.

- Jeg så en kvinne ligge på bakken og rope «Jeg gjorde ikke noe!». Fire menn gikk raskt mot henne og prøvde å dra henne unna, og så hørte jeg «pang, pang, pang» igjen, og de fyrene slapp kvinnen. Det var kaos, sier han.

Det kom meldinger om at det skulle være skyting flere steder i byen, noe som førte til at myndighetene oppfordret folk til å holde seg innendørs. I 16-tida trakk de tilbake rådet, ettersom de fastslo at det dreide seg om en skyteepisode, og ikke flere.

Nederlandske sikkerhetsmyndigheter besluttet også å heve trusselnivået til nivå 5, som er det høyeste nivået, utelukkende for Utrecht. Det er første gang i landets historie at trusselnivået er vurdert til 5, skriver De Telegraaf.

Da situasjonen var avklart, og den antatte gjerningsmannen pågrepet, ble trusselnivået nedjustert igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer