Angrepet i Utrecht

Antatt gjerningsmann pågrepet

Minst tre personer er drept og flere skadd etter skyting på en trikk i Utrecht i Nederland. Mandag kveld pågrep politiet den antatte gjerningsmannen.

UTRECHT: Flere er skadet etter skyting på trikk i Utrecht, Nederland. Video: AP / Scanpix. Reporter: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: Nederlandsk politi pågrep mandag kveld den tyrkisk-fødte Gökmen Tanis (37) i forbindelse med en skyteepisode på en trikk mandag formiddag.

Det var rundt klokka 10.45 at en person løsnet skudd om bord på en trikk i Nederlands fjerde største by Utrecht. Minst tre personer er drept og fem skadd, tre av dem livstruende, etter skyteepisoden.

- Vi kan ikke utelukke, eller faktisk, vi antar at dette er terrorisme. Sannsynligvis er det en gjerningsmann, men det kan være flere. Det kan ikke utelukkes, sier ordfører Jan Van Zanen i en uttalelse.

Politiet har også funnet en rød Renault Clio, som de setter i sammenheng med skyteepisoden. Bilen ble kapret av den antatte gjerningsmannen like før skytingen, og ble funnet igjen i Ticherlaarslaan i Utrecht.

Politiet har også raidet en bygård like ved der bilen ble funnet.

I 15-tida gikk de fra hus til hus i Ticherlaarslan.

- Trakk våpen

Nederlandsk antiterrorpoliti rykket mandag formiddag ut til åstedet, 24.-oktober-plassen (etter FNs stiftelsesdato). Ambulansepersonell drev ifølge øyenvitner førstehjelp på skadde som ble fløyet til sykehus i helikopter. Politiet avhørte ved lunsjtid fortsatt passasjerer i trikken.

Aalbersberg har siden bekreftet at det har vært skyting flere steder i byen, ifølge nyhetsbyrået AFP. Politiet har også aksjonert mot flere adresser i byen, blant annet en bolig på Laan van Engelswier, ifølge avisa de Volksrant. Politiet har ikke kommentert aksjonene.

STOR AKSJON: En mengde politifolk fra antiterrorstyrken er utkalt til åstedet på 24 oktoberplein (24.-oktober-plassen) i Utrecht. Foto: Robin van Lonkhuijsen / ANP / AFP / NTB Scanpix
STOR AKSJON: En mengde politifolk fra antiterrorstyrken er utkalt til åstedet på 24 oktoberplein (24.-oktober-plassen) i Utrecht. Foto: Robin van Lonkhuijsen / ANP / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Yelle Tieleman, journalist i avisa Allgemeen Dagblad Utrecht, skriver på Twitter at flere skadde er hentet ut av trikken.

- En mann trakk et våpen på en trikk på vei til Utrecht sentralstasjon og skjøt flere personer, skriver han.

UTRECHT: Flere er skadet etter skyting på trikk i Utrecht, Nederland. Video: AP / Scanpix. Reporter: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer

- Flere gjerningsmenn

Allgemeen Dagblad Utrecht viste tidligere mandag at det skal ha vært flere gjerningsmenn, hvorav alle er på frifot. Politiet har imidlertid siden gått ut og uttalt at de leter etter én gjerningsmann.

Det er uklart hvor mange som er skutt, og hvor alvorlige skadene er. Alle nødetater er på stedet.

- Det blir utført livreddende førstehjelp på trikken. Det er en svært alvorlig situasjon, skriver Tieleman.

Storavisa De Telegraaf melder at åstedet, 24.-oktober-plassen, er preget av antiterrorpoliti og politihelikoptre, i tillegg til helsepersonell. Plassen er sperret av.

- Så livløs kvinne

Jimmy de Koster, en nabo til åstedet, sier han hørte skudd da han kom hjem fra jobb og sto på rødt lys.

- Jeg så en kvinne ligge på bakken og rope «Jeg gjorde ikke noe!». Fire menn gikk raskt mot henne og prøvde å dra henne unna, og så hørte jeg «pang, pang, pang» igjen, og de fyrene slapp kvinnen. Det var kaos, sier han.

SPERRET AV: Politiet har omringet et bygg like ved åstedet. Foto: Piroschka van de Wouw / Reuters / NTB Scanpix
SPERRET AV: Politiet har omringet et bygg like ved åstedet. Foto: Piroschka van de Wouw / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Politiet i Utrecht skriver på Twitter at de ikke utelukker at det dreier seg om et terrorangrep.

Journalist Yelle Tieleman tvitrer klokka 11.55 at det kan dreie seg om flere angrep i byen, og at politiet nå undersøker dette.

- Skytteren kan ha unnsluppet i bil, skriver han.

Oppjustert trusselnivå

Nederlandske sikkerhetsmyndigheter har besluttet å heve trusselnivået til nivå 5, som er det høyeste nivået, utelukkende for Utrecht. Det er første gang i landets historie at trusselnivået er vurdert til 5, skriver De Telegraaf.

Trusselnivået vil forbli hevet til minst klokka 18.00 i dag.

I tillegg har militærpolitiet styrket vaktholdet ved flyplasser og sentrale bygg. Tyske myndigheter har også innført skjerpet kontroll ved alle grenseoverganger til Nederland.

«Politiet og kommunen oppfordrer alle til å holde seg innendørs til vi har kontroll på situasjonen. Nye hendelser er ikke utelukket, og politiet jakter fortsatt på gjerningsmannen», skriver Utrecht kommune på Twitter.

- Det viktigste for øyeblikket er å ta vare på de skadde og undersøke omstendighetene rundt hendelsen. Vi utelukker ikke noe - ikke engang et terrorangrep, sier Jan van Zanen, borgermester i Utrecht, i en uttalelse.

I noen timer mandag oppfordret også myndighetene i Utrecht folk til å holde seg innendørs. I 16-tida trakk de tilbake rådet, ettersom de fastslo at det dreide seg om en skyteepisode, og ikke flere.

Foto: Robin van Lonkhuijsen / ANP / AFP / NTB Scanpix
Foto: Robin van Lonkhuijsen / ANP / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Utrecht ligger 40 kilometer sørøst for Amsterdam og har drøyt 300 000 innbyggere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer