Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Antatt narkoligaleder (23) jaget med sverd og banket opp av tidligere kompis på Sørlandet

34-åringen skulle vise politiet hvordan 23-åringen «holdt på». - Det var en god tanke bak det, sier 34-åringens forsvarer.

KOBRA-AMFETAMIN: Amfetaminpakker som politiet har beslaglagt i saken er merket med en kobralogo og en kjemisk formel. Foto: Politiet
KOBRA-AMFETAMIN: Amfetaminpakker som politiet har beslaglagt i saken er merket med en kobralogo og en kjemisk formel. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 34 år gammel mann fra Sørlandet er dømt for å ha banket opp og ranet den 23 år gamle mannen som politiet i Agder politidistrikt mener har drevet en «Breaking Bad»-liknende narkoliga.

23-åringen, som er kjent for å ha levd et luksuriøst liv med dyre biler og klokker, er blitt omtalt av TV 2 både på nett og i TV-programmet «Åsted Norge». I TV-programmet kommer det fram at barn skal ha vært involvert i narkoligaen.

I dommen framgår det at 34-åringen ønsket å ta med seg all narkotikaen mannen mente 23-åringen oppbevarte i leiligheten sin og levere den til politiet. Dette så politiet «fikk se hvordan han holdt på».

De to sørlandsavisene Fædrelandsvennen og Lister omtalte saken først.

Erkjenner delvis 23-åringen sitter nå i varetekt på bakgrunn av omfattende narkoaksjoner som politiet gjennomførte i fjor høst og er siktet for grov narkotikakriminalitet.

Ifølge mannens forsvarer, Knut Ditlev-Simonsen, stiller 23-åringen seg uforstående til omfang og alvorlighetsgrad.

Ifølge politiet skal han ha ledet en stor narkoliga som merket amfetaminpakkene med en kobraslange og den kjemiske formelen NH2, som referer til det ene stoffet i metylamin (CH3NH2) , og som ofte refereres til når Walter White lager dop i TV-serien «Breaking Bad».

- Han har for så vidt erkjent deler av forholdene. Han har omsatt noe narkotika, men ikke i den størrelsesordenen politiet mistenker ham for, sier Ditlev-Simonsen til Dagbladet.

Biljakt i luksusbil Dagen etter ranet, tidlig november i fjor, ble 23-åringen pågrepet av politiet etter en heftig biljakt, som endte med at han kolliderte i en sivil politibil ved Sørlandet sykehus.

Men jakten endte ikke der. 23-åringen prøvde å rømme ved å hoppe i Otra-elva, men ble plukket opp av brannvesenet som har stasjon på andre siden av elva, skriver TV 2.

I mannens leilighet ble det ifølge TV-kanalen funnet utstyr for å pakke narkotika. Mannen tjente så store penger at han investerte i leiligheter og kjørte svært dyre biler da han gjemte dop rundt på Sørlandet før han ble pågrepet, får Dagbladet opplyst.

 Politiet mener at luksuslivet skal ha tiltrukket ungdommer til miljøet.

Politiet omtaler narkosaken, hvor politiet pågrep 28 personer og mistenker at 100 er involvert, som en av de største i politidistriktets historie. De kobra-merkede amfetaminpakkene inneholdt 100 gram amfetamin, som ifølge TV 2 kan ha en gateverdi på 15 000 kroner stykke.

Truet med sverd 34-åringen og 23-åringen hadde vært venner siden ungdomstida, men 34-åringen ble etter hvert sint på og skuffet over 23-åringen som han opplevde at ga ham skylda for en del ting som tiltalte mente ikke var riktig.

Mandagskvelden var 34-åringen sint og ruset, og da «mister han hodet», har 34-åringen uttalt, ifølge retten.

Han ville vise politiet hva 23-åringen holdt på med. Han tok med seg noen ungdommer han traff i sentrum av byen, som han ikke kjente, og fikk dem med seg, slik at de kunne ringe på døra til 23-åringen, står det i dommen.

Han visste den antatte narkolederen ikke ville åpne hvis han ringte på.

Da døra ble åpnet, sto 34-åringen i bakgrunnen med et «30-40 cm sverd», står det i dommen.

23-åringen løp så ut verandadøra, med 34-åringen i hælene med sverdet i «hoggposisjon». 34-åringen mistet eller kastet så sverdet fra seg like før 23-åringen snublet etter 50-100 meter.

34-åringen kastet seg over 23-åringen og slo han flere ganger hardt i ansiktet. Mannen prøvde så å dra av 23-åringen en ring, men lyktes ikke. Fingeren ble istedenfor brukket eller dratt ut av ledd, står det i dommen.

Politiet kom Mannen dro så 23-åringen inn i leiligheten igjen, og fortalte de som var til stede at dette var et ran og at han skulle ha alt av penger, røyk og parfymeartikler. Mannen som var ruset og aggressiv, holdt 23-åringen under oppsyn mens han åpnet en safe og tok ut 20 000 vakuumpakkede kroner.

Politiet var under de dramatiske omstendighetene blitt kontaktet - og 34-åringen ble pågrepet i leiligheten før han fikk tatt med seg noe av godset ut. På en måte fikk han dermed «vist» politiet hva 23-åringen holdt på med.

MERKET: I TV-programmet Åsted omtalte eksperter at det var en gavepakke for politiet at dopet var merket. Advokat John Christian Elden sa at det ikke var vanlig. Foto: Politiet
MERKET: I TV-programmet Åsted omtalte eksperter at det var en gavepakke for politiet at dopet var merket. Advokat John Christian Elden sa at det ikke var vanlig. Foto: Politiet Vis mer

I samme dom, var 34-åringen tiltalt for 17 overtredelser av loven, og ble dømt til ett år og sju måneders fengsel, samt en bot på 10 000 kroner, hvor 122 dager i varetekt kom i fradrag. Han må også betale 10 000 kroner i oppreisning til 23-åringen.

- God tanke Advokatfullmektig Nicolay Eckhoff, i Advokatfirmaet Elden, representerte 34-åringen for retten. Han forteller til Dagbladet at hans klient legger seg flat når det kommer til de fleste forhold.

- Han var veldig fornøyd med at det kom fram i dommen at dette ikke var et vanlig ran, sier Eckhoff.

- Det var en god tanke bak det. Han ville hjelpe politiet med å avsløre 23-åringen. Min klient var frustrert fordi 23-åringen, slik min klient så det, fikk drive uhindret i stor skala. Så ble han dessverre pågrepet på stedet, og dermed fikk han ikke anledning til å levere det han fant til politiet, sier Eckhoff.

- Kommer dere til å anke dommen på ett år og sju måneder?

- Vi var litt usikre. Aktor la ned påstand om en vesentlig lavere straff (1 års fengsel journ.anm.), men han har bestemt seg for å ikke anke og å komme seg videre i livet, selv om det var en streng dom.

- Ingen god tanke Ditlev-Simonsen, 23-åringens forsvarer, er ikke enig i at det ligger noen god tanke bak et grovt ran.

- Han fant selvfølgelig hendelsen meget skremmende og ubehagelig. Han ble jaget rundt av tre fire menn, hvor en hadde kniv.

- Hva tenker du om at mannens forsvarer framhever at det var en «god tanke» bak ranet?

- Det tenker jeg er helt ved siden av saken. Hvis man har en god tanke med å rane noen, angripe dem og true med drap, så skjønner jeg ikke helt hvor den gode tanken befinner seg hen, sier forsvareren.

- Men han ville jo vise hva din klient holdt på med?

- Da kan han ringe politiet, svarer 23-åringens forsvarer.

-INGEN GOD TANKE: Knut Ditlev-Simonsen, 23-åringens forsvarer, skjønner ikke hvor den «den gode tanken» ligger i drapstrusler og ran. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
-INGEN GOD TANKE: Knut Ditlev-Simonsen, 23-åringens forsvarer, skjønner ikke hvor den «den gode tanken» ligger i drapstrusler og ran. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!