Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Antatte drapsvitner knyttes til stort narkobeslag

Tre kvinner og fire menn med bakgrunn fra blant annet Thailand og Laos pågrepet. Noen av dem kan ha vært sammen med drapsmannen på Bislett, mener politiet.

Foto: Øistein Norum Monsen
Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du tips om det kriminelle miljøet i Oslo som etterforskes etter drapet? Send epost til journalist på hkl@dagbladet.no eller ring 412 15 090.

(Dagbladet): Totalt sju personer - fire menn og tre kvinner - er pågrepet og siktet i en større kokainsak som håndteres av Seksjon for organisert kriminalitet.

Det var denne narkosaken som gjorde at politiet i går kunne hente fem av disse personene til avhør i forbindelse med drapet på Einar Opsahl (35), slik Dagbladet skrev i dag.

Bakgrunnen er at noen av de narkosiktede kan ha vært på åstedet, og at flere av dem skal vite i detalj hva som skjedde på Bislett natt til lørdag. De siktede er i 25-30-årsalderen, med unntak av en 50 år gammel kvinne.

- Betydelig beslag De pågrepne mennene er kjente for politiet fra før og knyttes til  «det asiatiske kriminelle miljøet» i Oslo, som blant annet rommer norskvietnamesiske gjengkriminelle i «Red Dragon».

Tre av de pågrepne har bakgrunn fra Thailand, to trolig fra Laos, mens to regnes som norske.

Fem av de siktede skal ha vært i samme leilighet i Oslo da bevæpnede spanere gikk til aksjon natt til i går.

- Jeg kan bekrefte at vi har pågrepet sju personer i forbindelse med et betydelig beslag av narkotika. Dette skjedde etter jobbing i miljøet som er relevant i drapssaken. Fem av de siktede har vært i avhør hos voldsavsnittet i den forbindelse, sier Einar Aas, sjef ved Seksjon for organisert kriminalitet, til Dagbladet.

Den første pågripelsen skal ha skjedd natt til tirsdag, noe som trolig vil bety at fengslingsmøter må gjennomføres fredag. Alle de sju siktede i narkosaken vil bli vurdert framstilt for varetektsfengsling, siktet etter Straffelovens §162 2. ledd (grove narkotikaforbrytelser).

- På riktig spor Etterforskningsledelsen har nøyd seg med å kalle fem av de pågrepne «interessante» i drapssaken, men legger ikke skjul på at statusen til noen av vitnene kan bli endret. I går satt flere av de narkosiktede i mange timer lange avhør om drapssaken på politihuset på Grønland.

- Vi mener vi er på riktig spor. Vi tror vi vil finne en løsning, enten direkte eller indirekte, i dette miljøet, sa politiinspektør Hanne Kristin Rohde ved Volds- og sedelighetsavsnittet på en pressekonferanse i adg.

Hun opplyser at etterforskerne ikke sitter med noen identitet på en mistenkt gjerningsmann per i dag.

Rohde ønsker ikke å gå inn på status på avhørene av de fem narkotatte fra det asiatiske miljøet, hvem de er eller hva de har forklart. Dette fordi etterforskerne ikke vil gi for mye informasjon til gjerningsmannen som ennå er på flukt.

Politiet føler seg sikre på at det var en ren tilfeldighet at det var Einar Opsahl som ble drept. Ingenting tyder på at han hadde kjennskap til gjerningsmannen eller gjorde noe for å provosere ham.

- Utfordret politiet Politiets gjengeksperter har tidligere gjort det klart at de ser på det meningsløse drapet nærmest som en krigserklæring fra det lukkede miljøet, og politiet slår nå hardt tilbake.

Noen av skikkelsene i den kriminelle kretsen av norskvietnamesere og andre med asiatisk bakgrunn blir nå praktisk talt fotfulgt av spanere i sivil, samtidig som også synlig politi oppsøker miljøet.

- Når man begår denne typen handlinger på åpen gate utfordrer man på mange måter politiet. Som en direkte følge av det, griper vi nå fatt i det som måtte finnes av lovbrudd i disse miljøene. Det gis prioritet, sa seksjonssjef Aas til Dagbladet i går.

DREPT: Einar Opsahl ble helt tilfeldig et offer for en bevæpnet kriminell fra det asiatiske kriminelle miljøet i Oslo, mener politiet.
DREPT: Einar Opsahl ble helt tilfeldig et offer for en bevæpnet kriminell fra det asiatiske kriminelle miljøet i Oslo, mener politiet. Vis mer