- Ante ikke at det skulle bli meg

Her er Oslos nye varaordfører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Aud Kvalbein (59) ante ikke at hun skulle komme ut igjen som varaordfører da hun gikk inn møtedøra til Høyres gruppeleder Bård Folke Fredriksen ved lunsjtider i dag.

Som en av to representanter i Kristelig Folkepartis bystyregruppe var hun invitert til et fellesborgerlig møte på overtid. Møtet skulle være det aller siste forsøket på å unngå ordførerkaos i ettermiddagens konstituerende bystyre.

- I alle fall ikke meg

- Jeg aner ikke hvem som lanserte meg. Det var i alle fall ikke Kristelig Folkeparti eller meg selv. Dere må nesten spørre Høyre og de andre, sa en opprømt Aud Kvalbein til Dagbladet.no like etter at avtalen var klar.

Og hun legger kjapt til: - Jeg er veldig overrasket, og det er veldig hyggelig.

De politiske konsekvensene av at hennes eget «miniparti» får varaordføreren, vil hun ikke spå om. - Vi har foreløpig ikke laget noen politisk plattform, bare en avtale om selve konstitusjonen av det nye bystyret, sier den nye varaordføreren, som starter på sin andre bystyreperiode. Hun har fått plass i helse- og sosialkomiteen.

Selv om den nye varaordføreren ligger lavt med politiske erklæringer, flagger hun sin Oslo-bakgrunn høyt.

- Familien har bodd her i byen siden 1860-tallet.

 DEN FASTE OG VARA\'N:  Fra Oslo Krf\'s valgvake på Ekebergrestauranten 10. september i år: stortingsrepresentant Hans Olav Syversen og Aud Kvalbein gleder seg over opptellingsresultene. Påtroppende varaordfører Kvalbein er Syversens vararepresentant til Stortinget. Foto: Knut Falch, Scanpix.
DEN FASTE OG VARA\'N: Fra Oslo Krf\'s valgvake på Ekebergrestauranten 10. september i år: stortingsrepresentant Hans Olav Syversen og Aud Kvalbein gleder seg over opptellingsresultene. Påtroppende varaordfører Kvalbein er Syversens vararepresentant til Stortinget. Foto: Knut Falch, Scanpix. Vis mer

Hun er oppvokst på Majorstua, har bodd mange år på Sinsen og har nå base på Sæter. Kvalbein, som er lærer og journalist, hadde sin siste «sivile» jobb som generalsekretær i antiabort-organisasjonen Menneskeverd før hun ble heltidspolitiker.

Hun var politisk rådgiver for utenriksminister Knut Vollebæk i Bondevik I-regjeringen, og er nå vararepresentant til Stortinget for Hans Olav Syversen.