Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ante ikke hvor vi skulle

USAs forsvarsminister Mark Esper sier han ikke var orientert om den omstridte fotoseansen ved St. John's Church før han ledsaget presidenten til kirka.

MINNESTED: George Floyds bror Terrence Floyd, hadde et klart budskap da han snakket til folk ved brorens minnested i Minneapolis. Video: AP. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Etter en flammende tale mandag, hvor han blant annet truet med å sette inn militæret mot demonstranter, spaserte USAs president Donald Trump ned til St. John's Episcopal Church, et lite stykke unna Det hvite hus.

Her lot han seg avfotografere med en bibel i hånda, i det som har blitt en svært omstridt fotoseanse.

Veien fra Det hvite hus til kirka ble nemlig ryddet ved hjelp av tåregass, gummikuler, skjold og sjokkgranater.

At kirka var målet for spaserturen, kom imidlertid som en overraskelse på flere av dem som gikk sammen med Trump - deriblant forsvarssjefen og forsvarsministeren. Det skriver NBC News.

Forsvarsminister Mark Esper snakket med et medlem av Washingtons nasjonalgarde. Foto: Reuters / Jonathan Ernst / NTB scanpix
Forsvarsminister Mark Esper snakket med et medlem av Washingtons nasjonalgarde. Foto: Reuters / Jonathan Ernst / NTB scanpix Vis mer

- Visste ikke

USAs forsvarsminister Mark Esper sier i et intervju med NBC at han på forhånd ikke var orientert om verken kirkebesøket, fotoseansen eller planene om å bruke tåregass for å rydde unna demonstrantene på plassen.

- Jeg visste ikke hvor jeg var på vei. Jeg ville se hvor mye skade som var blitt gjort, sier han til NBC.

Tvert imot trodde han, etter eget utsagn, at han var på vei for å snakke med troppene, og vurdere de materielle skadene ved Lafayette Square.

I tillegg til Esper, var blant andre forsvarssjef Mark Milley i følget som fulgte presidenten. Kort til før de krysset Lafayette Park, var plassen blitt ryddet for demonstranter med voldsomme midler.

Pentagon-topp gikk av

En talsperson for Pentagon hevdet seinere overfor NBC at Esper visste at kirka sto på lista over steder hvor skader skulle vurderes. Men at presidenten planla å benytte anledningen til å bli avbildet med bibel i hånd, skal verken han eller Milley ha vært klar over.

Det samme gjelder midlene som ble brukt for å rydde veien, ifølge talspersonen.

MARSJ: Forsvarsminister Esper, her til høyre for Trump, på vei til St. John's mandag. Foto: AFP / NTB scanpix
MARSJ: Forsvarsminister Esper, her til høyre for Trump, på vei til St. John's mandag. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

- De var ikke klar over at politiet hadde tatt en avgjørelse om å rydde plassen, sier talspersonen til NBC.

Business Insider skriver at Esper og Milley var på vei til FBIs Washington-kontor da de ble innkalt til Det hvite hus for å orientere presidenten om siste nytt. Etter møtet skal Trump ha gitt uttrykk for at han ønsket å se troppene utenfor, hvorpå Esper og Milley skal ha blitt med.

Nyheten kommer kort tid etter at James Miller, som sitter i det rådgivende styret i Pentagon, gikk av som følge av Espers støtte til politifolks framferd overfor demonstranter i Lafayette Square i Washington D.C. mandag.

- Dyttet folk

Utenfor Det hvite hus var det mandag samlet tusenvis av demonstranter. På kirketrappa til St. Johns var sanitetsfolk og prester samlet for å dele ut vann, müslibarer og øyeskyllevæske til demonstrantene.

Presten Gini Gerbasi har i et lengre Facebook-innlegg beskrevet at det smalt i sjokkgranater og tåregass rundt henne, etter hvert som stadig flere ble presset vekk av politiet.

- Politi iført opprørsutstyr gikk bokstavelig talt opp på plattingen utenfor St. Johns med metallskjold og dyttet folk av plattingen, skriver hun.

Hun skriver at de ble dyttet lenger og lenger vekk fra kirka, og at innen hun hadde nådd bilen sin, så fikk hun meldinger om at president Trump sto utenfor kirka hun nettopp hadde dratt fra.

- Jeg er skjelven. Ikke så mye på grunn av smaken av tåregass og hosten jeg fortsatt har, men på grunn av det faktum at den maktdemonstrasjonen var for en fotomulighet, skriver Gerbasi, før hun konkluderer:

- Den mannen forvandlet det først til en stridssone, så til et billig politisk stunt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!