Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ante ingenting om alvoret

Mens pandemien herjet i hele verden, befant Elena Manighetti og Ryan Osborne seg intetanende til sjøs.

ANTE INGENTING: - Vi fikk sjokk da vi endelig fikk telefonkontakt, forteller Elena Manighetti og Ryan Osborne. Video: Elena & Ryan Youtube/Marie Røssland (Dagbladet) Vis mer

For to og et halvt år siden bestemte Elena Manighetti og Ryan Osborne seg for å gjøre drømmen til virkelighet. De sa opp de vanlige jobbene sine, kjøpte seilbåt og la ut på langturen som etter planen skal ta dem rundt store deler av verden.

Da paret som vanligvis bor i Manchester, dro til sjøs i februar var corona et virus som herjet i Kina, og fjernt fra det WHO senere skulle beskrive som en pandemi.

- Nyhetene den dagen vi forlot Kanariøyene var at spredningen av viruset i Kina var på retur, forteller Elena Manighetti.

Før avreise ba de familiene sine om å holde kontakten, men med en regel: ingen dårlige nyheter mens de seilte over Atlanterhavet, skriver BBC.

- Når du krysser et hav, må du være fokusert på å holde båten i stand og å komme deg frem på tryggest mulig vis. Vi hadde ikke kapasitet til å tenke på noe annet, og ba dem derfor om å ikke ta kontakt, forteller Elena Manighetti til Dagbladet.

25 dager på havet

Se vår oversikt over corona-tallene

Mens paret seilte over Atlanterhavet til Karibia bredte coronaviruset seg over stadig større deler av hele verden.

Med begrenset tilgang til internett og kontakt fra familie og venner, ante ikke paret etter flere uker til sjøs, hvilke konsekvenser spredningen av viruset hadde ført til.

BÅTEN OG HAVET: Ryan Osborne og Elena Manighetti var helt avskjermet fra verdensnyhetene i 25 dager, og ante ikke hvilke konsekvenser coronaviruset hadde fått for resten av verden. Foto: privat.
BÅTEN OG HAVET: Ryan Osborne og Elena Manighetti var helt avskjermet fra verdensnyhetene i 25 dager, og ante ikke hvilke konsekvenser coronaviruset hadde fått for resten av verden. Foto: privat. Vis mer

- Vår opprinnelige plan var å seile til Guadeloupe i Karibia. Men 15. mars, mens vi var midt i Atlanterhavet, fikk vi høre at flere karibiske øyer hadde stengt grensene. Den 18. mars informerte vennene våre om at vi heller burde sette kursen mot Grenada, som fremdeles var åpen og trygg for orkaner, så vi endret kursen og dro dit.

Dagbladet har vært i kontakt med paret, som nå ligger til kai i Admiralty Bay på øya Bequia, som er en del av øystaten Saint Vincent og Grenadinene.

- Fire timer før ankomst til Bequia, fikk vi endelig telefonkontakt og vi kunne lese nyhetene for første gang på 25 dager. Vi ble sjokkerte når vi skjønte omfanget av pandemien, sier Elena Manighetti til Dagbladet.

Har mistet venner

Familien hennes, er fra Italia og Lombardia, et av de hardest corona-rammede områdene i landet. Hun forteller at det har vært ufattelig tøft å følge med på nyhetene fra hjemlandet.

- Det er surrealistisk å være på et sted som dette, der nesten alt er som normalt, og samtidig lese verdensnyhetene. Vi føler oss ekstremt heldige som er her, trygge og sunne, sier Elena Manighetti til Dagbladet.

Tankene går ofte til familie og venner i hardt rammede Italia.

- Vi leser selvfølgelig de triste nyhetene og holder kontakten med familiene våre, sier hun og presiserer at hun aldri kommer til å glemme den første samtalen med faren etter at de lag til kai.

- Det var en vanskelig samtale. Han ba meg om ikke å få panikk, men fortalte meg at byen vår var en av de mest berørte områdene i hele verden. Han sendte meg noen artikler og beskrev et makabert bilde av hvordan situasjonen var hjemme, sier hun til Dagbladet og fortsetter:

- Familien min har det heldigvis bra, og har vært hjemme i over seks uker. Men det er tragisk, mange av familievennene våre er døde.

Egen Youtube-kanal

Elena Manighetti og Ryan Osborne sa opp sine vanlige jobber før de dro ut på den verdensomspennende turen, men jobber kontinuerlig med sin egen youtube-kanal.

- Vi jobber underveis slik at vi har råd til å reise. Jeg skriver artikler, mens Ryan gjør alt med båten. Begge lager innhold til youtube-kanalen, som også er med på å finansiere reisen vår.

- Så langt har vi jobbet mens vi har vært her i Admiralty Bay, redigert videoer, men også kost oss med forskjellig vannsport. Vi drar til byen en eller to ganger i uken for å kjøpe fersk mat, og har det ganske så fint.

- Hvor går turen deres videre?

- Det vet vi ikke ennå. Foreløpig sitter vi bare rolig i båten og følger med på hva som skjer med verden og grensene. Forhåpentligvis åpnes grensene i tide før orkansesongen, slik at vi kan ta turen til Grenada som planlagt, en øy som visstnok er tryggere fra orkaner.

- Men akkurat nå ser ting litt vanskelig ut, sier hun og legger til: Vi er klemt mellom orkansesongen og viruset.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!