Ante ingenting

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) og resten av regjeringen visste ikke at Trygve Slagsvold Vedum (Sp) skulle ta til orde for å oppheve skjenkestoppen.

FIKK OVERRASKELSE: At Vedum åpnet for å oppheve skjenkestoppen kom som en overraskelse på resten av regjeringen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FIKK OVERRASKELSE: At Vedum åpnet for å oppheve skjenkestoppen kom som en overraskelse på resten av regjeringen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dersom det ikke kommer tunge faglige råd som fraråder det, så må vi lempe på skjenkestoppen denne uken. Normalen må være å ha et så åpent samfunn som mulig. Målet er åpne kraner, sa finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til Dagbladet på søndag.

Utspillet vakte stor oppsikt, og ble tolket av mange som en nærmest garanti fra finansministeren på at regjeringen kommer til å lempe på skjenkestoppen denne uka.

- For meg virker det som om noe er bestemt på forhånd. Hvis ikke det kommer lettelser på skjenk nå, så blir Vedum seende ut som en tufs, sa Bård Hoksrud (Frp) til Dagbladet.

Visste ingenting

Dagbladet kan nå fortelle at resten av regjeringen, inkludert helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap), ikke visste noe om Vedums utspill.

Kjerkol har ikke besvart Dagbladets henvendelse i denne saken. Hennes statssekretær sier det er uriktig at det er internt uenighet om coronahåndteringen i regjeringen.

- Tiltakene som regjeringen har innført er basert på både smittevernfaglige råd og regjeringens vurderinger. Regjeringen skal gjøre nye vurderinger denne uken basert på råd fra våre etater, og hvis det ikke lengre er grunnlag for et tiltak, oppheves tiltaket. Å fremstille at det er en uenighet i regjeringen om dette premisset blir feil, skriver statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap) i en epost til Dagbladet

Lave Støre-skuldre

At statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ikke visste, avdramatiseres.

Ifølge kilder har statsministeren lave skuldre på utspillet til Vedum, selv om Støre måtte forsvare kommentarene i NRK Radio mandag morgen.

- Hvis faglige råd åpner for det, så gjør vi de tilpasninger som det er mulig å gjøre, sa Støre mandag morgen.

- VI må ha kontroll gjennom denne smitteøkningen som vi får, og det er det tiltakene tar sikte på å oppnå, samtidig som vi får til så mye lettelser og tilretteleggelser som mulig for folk der ute, særlig barn og unge, la han til.

- Er du enig med Vedum i å åpne hvis faglige råd tilsier det? spurte NRKs reporter.

- Selvfølgelig gjør vi tilpasninger. så har vi ansvaret for å gjøre en helhetsvurdering - det er en pakke med tiltak, sa Støre og pekte på at det aller viktigste er å få en normal hverdag for barn og unge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer