FRIKJENT: Etter å ha ventet på dødsstraff i 30 år ble Anthony Ray Hinton i går frikjent. Foto: AP Photo / Alabama Dept. of Corrections
FRIKJENT: Etter å ha ventet på dødsstraff i 30 år ble Anthony Ray Hinton i går frikjent. Foto: AP Photo / Alabama Dept. of CorrectionsVis mer

Anthony tilbrakte 30 år på dødscelle

I dag blir han en fri mann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter nesten 30 år i påvente av dødsstraff blir Anthont Ray Hinton i dag en fri mann.

En dommer har droppet anklagene mot ham, etter å ha konkludert med at det ikke fantes tilstrekkelig bevis til å knytte ham til saken, melder WVTM.

Dømt for drap Allerede for 13 år siden la den drapsdømte mannens advokater fram bevis på at våpenet han angivelig skulle ha brukt under ranet ikke matchet med drapsvåpenet, ifølge mannens advokater.

Hinton, som da var 29 år gammel, ble tiltalt og dømt for drapene på to fast food-managere i Birmingham-området i 1985.

Managerne John Davidson og Thomas Wayne Vason ble skutt og drept i forbindelse med to ulike ran. Hinton ble også knyttet opp mot et tredje ran, som inkluderte skyting, ifølge AFP.

NBC News skriver at det ikke var noen vitner til drapene og det ble ikke funnet noen fingeravtrykk ved åstedene, men en ansatt plukket ut Hinton under en såkalt line-up, forteller advokatene hans.

Det ble så slått fast at mannen brukte et våpen funnet i moren hans sitt hjem under begge drapene.

Eksperter konkluderte med at dette våpenet ikke var det samme som ble brukt da de to mennene ble drept for 13 år siden, men det var først i 2014 at han ble innvilget en ny rettssak.

- Skoleeksempel på urettferdighet I går konkluderte dommer Laura Petro med at tiltalen mot ham skulle droppes. Han er blant personene i Alabama som har sittet lengst i fengsel i påvente av å få dødsstraffen fullbyrdet.

- Vi er overlykkelige for at Hinton endelig vil bli løslatt for han har helt unødvendig tilbrakt årevis på Alabamas death row selv om bevis på at han var uskyldig ble presentert, sier advokat Bryan Stevenson fra e Equal Justice Initiative.

Han mener at blant annet rasisme, fattigdom og manglende juridisk bistand, sammen bidro til å skape et skoleeksempel på urettferdighet.

Hinton er den 152. personen på death row som blir frifunnet siden 1973 og den andre til å bli frikjent i 2015, ifølge Death Penalty Information Center.